Kosta K. (14) upao je juče ujutru s oružjem u školu "Vladislav Ribnikar" na Vračaru i ubio devet osoba iz očevog pištolja. Usmrtio je portira škole, osam učenika, a zločin je planirao duže vreme. Osumnjičeni učenik je u svojoj sobi mesec dana planirao zločin, znao je šifru sefa u kome njegov otac drži oružje, a čak je odlazio i u streljanu gde je vežbao pucanje.

Motiv stravičnog zločina nije poznat, a u krvavom piru Koste K. ubijeno je devet osoba, dok je njih šestoro povređeno.

Kosta K. je duže vreme planirao zločin, o čemu svedoče papiri koje je policija pronašla u njegovoj sobi.

Foto: Privatana arhiva/Kosta K.

Reč je o skici škole, po spratovima, ali i spisku osoba koje planira da ubije.

Ono što je izvesno jeste i da je Kosta K. u proteklom periodu vežbao pucanje, što objašnjava to što 14-godišnji dečak znao da rukuje oružjem. On je pucao iz dva pištolja, menjao šaržere.

O tome je govorio i ministar policije Bratislav Gašić.

Foto: TANJUG/ STR

„Po nezvaničnim informacijama, on je zajedno sa ocem išao u streljane, trenirao je pucanje. Šta reći, da li dete od 12, 13 godina treba da se time bavi? I prema ocu će biti preduzete zakonom predviđene mere“, objasnio je ministar Gašić.

Nije poznato kako je moguće da je maloletnoj osobi dozvoljen ulazak u streljanu, ali i samo pucanje u pomenutom objektu.

Bratislav Gašić Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

Gašić je tokom jučerašnje konferencije istakao i da je otac Koste K. posedovao dozvole za oružje, izdate 2016., 2017. godine, te da je otac tvrdio da je ono bilo zaključano pod šifrom.

Ipak, očigledno je i da je osumnjičeni dečak imao šifru za pomenuti sef iz koga je uzeo pištolje.

Na licu mesta su pronađena tri puna okvira metaka i dva pištolja.

Podsetimo, Kosta K. upao je juče ujutru oko 8 sati u školu „Vladislav Ribnikar“ i ubio devet osoba. On je nakon krvavog pira pozvao policiju i rekao šta je uradio.

O celom zločinu oglasilo se i Više javno tužilaštvo, a s obzirom da osumnjičeni maloletnik nije napunio 14 godina, ne može biti krivično odgovaran.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Učenik VII razreda OŠ „Vladislav Ribnikar“, Kosta K. (13) , koji je hicima iz pištolja usmrtio 8 učenika i učenica, kao i radnika obezbedjenja, a šest učenika i učenica, kao i nastavnicu teško ranio, nije krivično odgovoran. Prema Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivično pravnoj zaštiti maloletnih lica, K.K. je krivično neodgovoran jer nema navršenih 14 godina života. Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu ocu ovog dečaka V.K. (48) određeno je zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da je izvršio krivično delo Teška dela protiv opšte sigurnosti“, navelo je tužilaštvo.

Najnovije informacije pratite uživo na našem blogu.

VIDEO: Hapšenje oca maloletnog ubice sa Vračara