Muamer el Gadafi Foto: Sysoyev Grigory / TASS / Profimedia

Otkrila jezive detalje pakla kroz koji je prošla.

Francuska novinarka Anik Kožan napisala je knjigu „Gaddafi’s Harem: The Story of a Young Woman and the Abuses of Power in Libya“ u kojoj se, između ostalih, nalazi ispovest Soraje, devojke koja se našla u haremu nekadašnjeg libijskog viđe Moamera el Gadafija.

PROČITAJTE JOŠ:

Soraja je pseudonim devojke čiji je pravi identitet skriven, a koja je rešila da do detalja prepriča sve kroz šta je prolazila u tom periodu. Ona je imala samo 15 godina kada ju je Gadafi primetio prilikom posete njenoj školi i ubrzo poslao ljude da je iz njenog doma u Sirtu dovedu u njegov harem.

Poput mnogih drugih devojaka, tu je postala robinja, a onda je jednog dana odlučila da ispriča sve što joj se događalo, što je Anik Kožan pretočila u knjigu.

Muamer Gadafi Foto: EPA/KHALED ELFIQI

„Vozili smo se dosta dugo. Nisam imala pojam o vremenu, ali izgledalo mi je da traje beskonačno. Napustili smo Sirt i prošli kroz pustinju. Gledala sam pravo ispred sebe, ne usuđujući se da postavljam bilo kakava pitanja. A onda smo stigli u neku vrstu logora. Bilo je nekoliko šatora i ogromna prikolica, odnosno veoma luksuzan kamper-kombi. Mabruka je krenula ka kamperu, pokazujući mi da je pratim, a u drugom automobilu, koji je napuštao to mesto, učinilo mi se da vidim jednu od devojčica iz škole koja je takođe izabrana da pozdravi vođu prethodnog dana. To je trebalo da me umiri, ali me je ipak obuzeo neopisiv osećaj straha kada sam ušla u kamper. Kao da se celo moje biće borilo protiv ove situacije. Kao da sam intuitivno znala da se događa nešto veoma, veoma loše“, počela je ova devojka svoju priču o odlasku u harem.

„Gadafi je bio unutra, sedeo je na crvenoj stolici za masažu i držao daljinski upravljač. Izgledao je kao car. Napravila sam korak napred kako bih mu poljubila ruku, koju je on ovlaš pružio dok je gledao u stranu. ‘Gde su Faiza i Selma’, razdraženim glasom upitao je Mabruku. ‘I one dolaze’, kratko je odgovorila. Bila sam zapanjena. Nije me ni pogledao, kao da nisam postojala. Prošlo je nekoliko minuta, nisam znala šta da radim sa sobom. Konačno je ustao i upitao me: ‘Odakle je tvoja porodica?’ ‘Iz Zlitena’, rekla sam“, nastavila je devojka dalje.

Moamer Gadafi
Moamer Gadafi Foto: EPA/STR

„‘Pripremi je’, zapovedio je i izašao iz sobe. Mabruka mi je pokazala da sednem na klupu u uglu sobe. Druge dve žene su potom došle, bile su opuštene, kao da su kod kuće. Faiza mi se nasmešila, prišla mi je i uhvatila me za bradu. ‘Ne brini se, mala Soraja’, rekla je i otišla. Mabruka je telefonirala i davala uputstva za nečiji dolazak, možda baš za devojku poput mene, pošto sam čula kako kaže: ‘Dovedite je ovamo’. Spustila je slušalicu i okrenula se prema meni: ‘Priđi! Uzećemo mere kako bi ti nabavili malo odeće. Koju veličinu grudnjaka nosiš?'“, piše dalje u knjizi.

„Bila sam šokirana: ‘Ja… ne znam. Mama mi uvek kupuje odeću’. Izgledala je iznervirano i pozvala Fatihu, drugu ženu, odnosno čudnu osobu koja je imala glas i ramena muškarca, ali impozantno poprsje žene. Odmerila me je, potapšala po ruci, namignula i rekla: ‘Dakle, ovo je nova? Odakle dolazi?’. Obmotala je metar oko mojih grudi i struka, zapisala mere i napustila kamper. Ostala sam sasvim sama, ne usuđujući se da se pomerim. Noć je polako padala, a ja nisam imala predstavu ni o čemu. Šta moja mama misli sada? Šta će se ovde dogoditi? Kako bih mogla da se vratim kući? Posle dugog čekanja, Mabruka se ponovo pojavila. Laknulo mi je kada sam je videla. Uzela me je pod ruku bez reči i odvela do laboratorije, gde mi je plavokosa medicinska sestra uzela krv. Onda me je Fatiha odvukla u kupatilo. ‘Skini se, ti si dlakava. Moramo da se oslobodimo svega toga’, rekla je, utrljavši mi potom kremu za depilaciju na ruke i noge. ‘Ostavićemo stidne dlake’, dodala je. Bila sam uznemirena i posramljena, nisam mogla da shvatim zašto sve to rade. Zamotali su me u ogrtač i vratili u prvobitnu sobu“, pričala je dalje devojka pod pseudonimom Soraja.

Foto: Xinhua / Eyevine / Profimedia

„‘Obući ćemo te kako treba, našminkati te i onda ćeš moći da vidiš tatu Moamera’, rekla mi je Mabruka. ‘Sve ovo samo da bih pozdravila tatu Muamera? A kada ću se vratiti kući kod mame i tate?’, upitala sam. ‘Kasnije! Prvo morate da pozdravite svog gospodara’, odgovorila mi je. Dali su mi tanga gaćice, nešto što tada nikada ranije nisam videla, i belu satensku haljinu sa prorezom sa strane i dekolteom. Kosu su mi raspustili, našminkali me, naneli parfem i stavili malo sjaja na usne, nešto što moja mama nikada ne bi dozvolila. Mabruka je pogledala rezultat, uhvatila me je za ruku i povela niz hodnik. Zaustavila se ispred vrata, otvorila ih i praktično me gurnula unutra“.

„Gadafi je bio na svom krevetu, potpuno go. Bila sam prestravljena. Pokrila sam oči i od šoka se povukla, misleći: ‘Dogodila se užasna greška. Ne treba ja da budem sada ovde. O, Bože’. Okrenula sam se i ugledala Mabruku na pragu, sa čvrstim izrazom lica. ‘Nije obučen’, promrmljala sam uspaničeno, misleći da ona to nije znala. ‘Uđi’, rekla je i gurnula me nazad. Gadafi me je zgrabio za ruku i naterao da sednem pored njega. Nisam se usudila ni da ga pogledam. ‘Okreni se, k**vo’, govorio je“, ispričala je dalje devojka.

Foto: Sysoyev Grigory / TASS / Profimedia

„Tada nisam znala ni šta znači ta reč, ali osetila sam da je to vulgarna, užasna reč za prezrenu ženu. Nisam se dala. Ponovo je pokušao da me okrene prema sebi, ali sam se opirala. Povukao me je za ruku, za rame. Celo telo mi se ukočilo. Onda me je naterao da pomerim glavu, tako što me je povukao za kosu. ‘Ne boj se. Ja sam tvoj tata – tako me zoveš, zar ne? Ali, ja sam i tvoj brat i uskoro ću biti tvoj ljubavnik. Biću ti sve to. Jer ćeš ti ostati ovde i bićeš sa mnom zauvek’, rekao je. Njegovo lice se približilo mom, osećala sam njegov dah. Počeo je da me ljubi u vrat, po obrazima. Ostala sam ukočena kao komad drveta. Hteo je da me zagrli, ali sam se udaljila. Prišao mi je, ja sam se opet okrenula od njega i počela da plačem. Približio mi se, uhvatio me je za glavu. Skočila sam, a on me je povukao za ruku. Međutim, ponovo sam ga odgunula. On se iznervirao, želeo je da me natera da legnem, pa smo se potukli. Režao je“, priča ona dalje.

„Pojavila se Mabruka. ‘Pogledaj ovu ku**u. Ona odbija da radi ono što želim. Obrazujte je, pa mi je vratite’, vikao je. Ona me je odvukla nazad u laboratoriju, bila je besna: ‘Kako se usuđuješ da se tako ponašaš prema svom gospodaru? Tvoja dužnost je da mu se pokoriš’. ‘Želim da idem kući’, rekla sam. ‘Nigde ti ne mrdaš! Tvoje mesto je ovde’, dodao je on. ‘Dajte mi moje stvari, hoću da idem da vidim svoju mamu'“, opisala je devojka šta se dalje događalo.

„Ošamarila me je po licu: ‘Pokaži poštovanje, inače će te Moamer naterati da skupo platiš neposlušnost. Pretvaraš se da si nevina devojčica, licemerko, ali savršeno dobro znaš šta se dešava. Od sada ćeš nas slušati, Moamera i mene. I radićeš ono što ti se kaže. Bez reči žalbe, razumeš li?’. Sklupčala sam se u dnevnoj sobi i plakala satima. Ništa nisam razumela. Sve je bilo previše zbunjujuće. Zašto sam ovde? Šta hoće od mene? Razmišljala sam o tome kako je mama sigurno nasmrt zabirnuta“, piše dalje u ispovesti.

Muamer Gadafi Foto: Mimmo Frassineti / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Satima kasnije sam zaspala, a Mabruka me je probudila sledećeg jutra oko devet. Dala mi je odeću za trčanje i ponovo sam dobila nadu. ‘Dakle, sada idem kući?’, upitala sam. ‘Rekla sam ti da ne! Jesi li ti gluva? Rekla sam ti vrlo jasno da je tvoj stari život zauvek gotov! Tvoji roditelji sve znaju i oni su razumeli, zašto ti ne možeš?’, kazala je. Bila sam slomljena, progutala sam malo čaja, zagrizla keks i gledala oko sebe. Mnogo devojaka u vojničkim uniformama ulazilo je izlazilo, gledajući me radoznalo. ‘Da li je to nova?’, upitala je Selma, prišla mi i obratila mi se: ‘Objasniću vam neke stvari. Moamer će spavati sa vama. On će te razdevičiti. Od sada si njegovo vlasništvo i nikada ga nećeš napustiti, zato prestani da praviš takve face. Nema svrhe opirati se i želeti da su stvari drugačije – to ništa neće promeniti’. Onda je ponovo došla ona žena Fatiha, uključila televiziju i šapnula mi: ‘Dozvoli im da rade sa tobom šta hoće, to će vam sve olakšati. Ako se ne opireš, bićeš dobro. Samo treba da uradiš sve što traže od tebe'“, ističe ona dalje.

„Plakala sam i ležala nepomično. Bila sam zatvorenik. Gde sam pogrešila? Oko jedan sat došla je Fatiha i obukla me u vrlo kratku, plavu haljinu od satena, to je zapravo više bio negliže. Pokvasila mi je kosu, stavila malo pene na nju. Mabruka je proverila moj izgled, čvrsto me uhvatila za ruku i odvela do Gadafijeve spavaće sobe. ‘Ovog puta ćeš ispuniti želje svog gospodara ili ću te ubiti’, zapretila je i ugurala me u sobu“.

Muamer el Gadafi Foto: PhotoXpress / Wenn / Profimedia

„Vođa je sedeo na svom krevetu u trenerci i potkošulji, sa cigarom u ustima, polako je izduvavao dim i hladno me je gledao: ‘Ti si ku**va. Sedi blizu mene. Uradićeš sve što tražim od tebe. Daću ti nakit i lepu kuću, naučiću te da voziš i daću ti auto. Jednog dana ćeš čak moći da studiraš u inostranstvu ako poželiš. Odvešću te gde god želiš. Čuješ li šta ti govorim? Svaka želja će ti biti ispunjena!’, rekao je. ‘Želim da idem kući kod mame’, rekla sam. Ukočio se, ugasio cigaretu i povisio ton: ‘Slušaj me dobro. Prestani sa tim, razumeš li? Prestani sa tom idejom da ćeš se vratiti kući. Od sada ćeš biti ovde sa mnom i na sve drugo moraš da zaboraviš'“, rekao joj je Gadafi.

„Nisam mogla da verujem šta je govorio. To je bilo van granica razuma. Povukao me je do kreveta i ugrizao za nadlakticu. Bolelo me je. Pokušao je da me skine. Već sam se osećala toliko golo u toj mini haljini, nisam mogla da dozvolim da me skine u potpunosti. Opirala sam se, a on mi je razdvajao ruke. Bacio me je na krevet, a potom je besno ustao i nestao. Mabruka je došla za sekundu. ‘Ovo je prvi put da mi se devojka ovoliko opire, ti si kriva, Mabruka! Rekao sam ti da je naučiš. Zato uradi to ili ćete platiti cenu neuspeha’, rekao joj je on. ‘Gospodaru, zaboravite ovu devojku, tvrdoglava je kao mazga. Vratićemo je majci i naći ću ti drugu’, odgovorila je Mabruka. ‘Ne, pripremite nju. Ja nju želim'“, nije odustajao Gadafi

„Vratili su me u moj krevet, u mrkli mrak. Te noći uopšte nisam spavala. U zoru, kada sam počela da padam od iscrpljenosti, Mabruka je došla: ‘Ustani. Obuci ovu uniformu. Krećemo za Sirt’. ‘Znači, idemo kući kod mame?’, pitala sam. ‘Ne, negde drugde’, odsečno je odgovorila“, navela je ona, a napisano je u knjizi „Gaddafi’s Harem: The Story of a Young Woman and the Abuses of Power in Libya“.

BONUS VIDEO: Koga je sve „prodrmala“ ispovest princa Harija? – gosti Danica Ilić i Robert Čoban

Komentari

Svi komentari (0)