Selmi niko nije verovao da je pesma Bijelog dugmeta o njoj

Podeli:
Foto: Printscreen/HRT

Selma Borić, žena koja je opevana u pesmi Bijelog dugmeta, preminula je u 92. godini. Vest o njenoj smrti na Fejsbuku je objavio Željko Bebek, koji je postavio fotografiju sa Selmom s proslave njenog 90. rođendana u avgustu 2019. godine. Svojevremeno je u jednoj emisiji Selma objasnila da je 1949. kada je imala svega 19 godina, upoznala Vlada Dijaka, koji je bio zaljubljen u nju, a koji je upravo i autor kultnih stihova pesme koju je komponovao Goran Bregović, a otpevao Bebek.

PROČITAJTE JOŠ

Čuvena grupa „Bijelo dugme“ ima brojne hitove, a pesma o Selmi ima romantičnu ljubavnu priču.

Nju je naime, napisao Vlado Dijak posvetivši je tada devojci Selmi Borić u koju je bio mnogo zaljubljen.

Selma Borić je do kraja svog života živela u Zagrebu, a više puta je govorila o svom prijateljstvu s Vladom Dijakom, koji je autor kultnih stihova pesme koju je komponovao Goran Bregović.

Bila je rodom iz Zenice, ali je pohađala Drugu žensku gimnaziju u Sarajevu. Često je vikendom putovala kući vozom i jedanput ju je Vlado sreo na tom putu. Ponudio se da joj ponese mali, tamnocrveni koferčić do železničke stanice.

Ispratio je u voz, a prozor pored kojeg je sela bio je razbijen. On joj je dobacio: “Selma ne naginji se kroz prozor“.

Nakon tog susreta, Vlado Dijak je napisao pesmu, koju je kasnije otpevao Željko Bebek.

… putuj Selma … ? pocivaj u miru Bozjem ?❤️

Posted by Zeljko Bebek on Friday, January 29, 2021

Tek joj je 1962. njen otac poslao novine u kojima je bila objavljena pesma Selma. Niko od kolega joj nije verovao da je ona baš ta Selma o kojoj se peva.

Prvi put Selma je čula tu pesmu u izvođenju “Bijelog dugmeta” 1975. godine u koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski”.

Vlada njoj nikada konkretno nije izjavio ljubav, samo ju je zadivljeno gledao, rastali su se, a nikad se čak nisu ni poljubili.

Komentari

Vaš komentar