Mural Đorđe Balašević, oskrnavljen
Foto: Printscreen/YouTube/Radio 021

Mural posvećen preminulom kantautoru Đorđu Balaševiću, koji je u martu na Limanu oslikao umetnik iz Doboja, osvanuo je naružen ustaškim simbolom, piše 021.rs.

Pročitajte još:

Mural se nalazi na Limanu II, u Fruškogorskoj ulici kod broja 30. Preko Balaševićevog čela nepoznata osoba je danas, 9. maja, na Dan pobede nad fašizmom, sprejom iscrtala ustaško „U“ sa krstom.

Kako piše novosadski 021.rs grafiti mržnje postali su svakodnevna pojava na ulicama Novog Sada, ali je ovo prvi put da je jedan od murala posvećenih Balaševiću oskrnavljen na ovakav način.

Podsetimo,  ovo nije jedini mural posvećen Balaševiću u nekom od gradova Srbije koji je oskrnavljen. Početkom marta mural „Živeti slobodno“, koji je Inicijativa za Požegu oslikala na Trgu slobode u tom gradu, uništen je posle samo nekoliko sati.

Nakon Balaševićeve smrti, murali sa njegovim likom su osvanuli širom bivše Jugoslavije, a među njima su se posebno istakli murali u Rijeci i u Doboju. Onaj koji je dobio u svom rodnom gradu, međutim, bio je izložen salvama negativnih komentara i kritika, s obzirom na to da je najmanje podsećao na Balaševića, te se komentarisalo da više liči na „Ljubišu Tumbasa sa bradom“, Deda Mraza i doktora Nestorovića. Zbog svega se naknadno oglasio i autor prvobitnog murala, ulični umetnik Uroš Štrboja, koji stoji i iza nekih od najboljih novosadskih murala.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Tagovi

Komentari

Svi komentari (9)