Foto:Inicijativa za Požegu

Mural "Živeti slobodno" posvećem nedavno preminulom kantautoru Đorđu Balaševiću, koji je Inicijativa za Požegu oslikala na Trgu slobode u tom gradu, za samo nekoliko sati je uništen.

Proteklih nedelja u više gradova u Srbiji, ali i u regionu, osvanuli su murali sa likom Balaševića i to kao omaž njegovoj dugogodišnjoj karijeri. Jedan od njih je oslikala i Inicijativa za Požegu, međutim, nepoznati vandali su za samo nekoliko sati isti uništili.

Pročitajte još:

Muralom na kome je oslikan Đorđe Balašević Inicijativa za Požegu htela je da iskaže poštovanje prema umetniku i posvetila ga svima koji veličaju ljubav, slobodu, život.

„Mi smo, kao Inicijativa za Požegu, nacrtali, i neko vreme smo dežurali, jer smo sumnjali da ima ovih „nju-ejdž“ četnika, fašista i slično, koji bi tako nešto mogli da urade. Mi smo do sinoć u devet sati pratili, gledali, nakon čega smo otišli. Ipak, nakon toga su nepoznata lica sve uništila. Nacrtali su falusni simbol ispod poruke „Živeti slobodno““, kaže za naš portal Bogdan Radovanović iz Inicijative i dodaje:

Foto:Inicijativa za Požegu

„Inicijativa za Požegu je imala ekstremno niska očekivanja od pojedinaca (ili grupe pojedinaca) zaslepljenih mržnjom, slučajnim stanovnicima ovog grada, kada se odlučila da radi mural sa likom Đorđa Balaševića. Nije bilo potrebno biti vidovit (ni posebno pametan), pa pretpostaviti da će se dogoditi ovo što se i dogodilo – da će vandali pod okriljem noći uništiti svaki nagoveštaj normalnosti. Bez obzira na niska očekivanja, teško je pomiriti se sa stvarnošću u kojoj neko precrtava poruku „Živeti slobodno!“ Šta može biti u glavi tom stvorenju? On se zalaže za ropstvo, šta li?“, dodaje on.

Podsetimo, veliki broj murala proteklih dana je osvanuo. Inače, jedan od najvećih kantautora na ovim prostorima i legendarni muzičar Đorđe Balašević preminuo je 19. februara u 67. godini.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare