Foto:Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Serija "Kruna" podigla je dosta prašine s četvrtom sezonom, a naišla je i na osudu kraljevske porodice jer je izokrenula činjenice. Čak je i ministar kulture Oliver Douden tražio od Netfliksa da stavi oznaku da je serija fikcija. Smatrao je da gledaoce treba upozoriti na početku svake epizode da to nije istorijska činjenica, već fikcija budući da su neke scene iz serije nanele štetu britanskoj kraljevskoj porodici.

„To je predivno producirana fikcija, pa bi Netflix to trebao jasno da stavi do znanja kao što radi s drugim projektima. Bojim se da će bez toga generacije gledalaca koje nisu živele u to doba zameniti fikciju za stvarnost“, rekao je Douden.

PROČITAJTE JOŠ

U razgovoru za „Sunday Times“, producent serije Martin Čajlds rekao je da će naredna sezona biti i te kako sočna, ali nije hteo da otkriva detalje.

Novinar koji prati britansku kraljevsku porodice, Hugo Vikers, smatra da je svih dosadašnjih 40 epizoda bilo sočno, a kako se približavamo novijoj istoriji, kaže on, postaje sve gore. Kejt Hol, koja je zadužena za šminku u seriji dodala je: „I te kako je sočno. Svi bitni ljudi za koje očekujete da budu tamo su tamo.“

Britanski novinar Majkl Kole, koji prati kraljevsku porodicu, mišljenja je da će serija, koja će u svojoj petoj sezoni pratiti ljubavnu priču princeze Dajane i Dodija Fajeda do njene smrti u avgustu 1997, sadržavati mnogo dramatičnog materijala i zapanjujućih otkrića.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Crown (@thecrownnetflix)

Peta i šesta, ujedno i poslednja sezona „Krune“ pokrivaće rane ’90, uključujući veliki požar u dvorcu Vindsor i krah brakova troje dece kraljice Elizabete, razvode princa Čarlsa i princeze Dajane, princa Endrua i Sare Ferguson, te princeze Ane i Marka Filipsa.

U novoj sezoni upoznaćemo se i s novim glumačkim ansamblom, a princezu Dajanu glumiće 30-godišnja Australijanka Elizabet Debicki, koju ćemo gledati i u poslednjoj, šestoj sezoni. Osim Debicki, za sada je potvrđeno da će princa Filipa glumiti nagrađivani Džonatan Prajs, a kraljicu Elizabetu Imelda Staunton.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Crown (@thecrownnetflix)

U četvrtoj, do sada najkontroverznijoj sezoni, koja je imala premijeru u novembru prošle godine, princ Čarls susreće i ženi se mladom i naivnom Dajanom Spenser i u isto vreme održava svoju vezu s ljubavlju svog života, tada udatom Kamilom Parker Bouls. Posebno zgražavanje su izazvale scene u kojima je prikazana Dajanina borba s bulimijom, a te scene su imale i grafičko upozorenje.

PROČITAJTE JOŠ

Međutim, kontroverze koje su izazvale izmišljene scene čak su naterale i Dajaninog brata Erla Spensera da se javno oglasi:

„Umnogome bi pomoglo ‘Kruni’ da na početku svake epizode stoji jednostavno ‘Ovo nije istina, već je bazirano na nekim događajima iz stvarnosti’. Onda bi svako znao da je to samo dramska serija.“

Ema Korin, koja je u 3. i 4. sezoni glumila princezu Dajanu, ranije je priznala da je kontroverzna četvrta sezona „u velikoj meri izmišljena“. Tokom niza intervjua rekla je da je priča izmišljena i da su članovi kraljevske porodice prikazani u njoj samo likovi koje je stvorio Piter Morgan.

Zanimljivo je da je u februaru princ Hari stao u obranu Netfliksa, s kojim ga veže ugovor vredan više oko 100 miliona dolara. Rekao je da je serija „izmišljena“, ali i da se „labavo temelji na istini“, te da je jako dobro ulovila osećaj da se od članova porodice očekuje „dužnost i služenje koje je iznad porodice i svega drugog.“

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Svi komentari (0)