Vinston Čerčil Foto:CSU Archives Collection / Everett / Profimedia

Srećni su slikari, jer oni ne znaju šta je monotonija. Ko je naoružan kičicom i bojama, njemu nikada ne može biti dosadno, rekao je jednom britanski državnik i slikar-amater Vinston Čerčil.

– Tako je zabavno slikati. Prvo gledaš boje, a onda ih istiskuješ iz tube i na kraju ih „slažeš“ sa onim što vidiš… Pa, to je fascinantno – ovako je objašnjavao svoju pasiju Vinston Čerčil.

Iako i danas, više od pola veka nakon smrti, važi za jednu od ključnih ličnosti moderne britanske istorije, u poslednje vreme ime Vinstona Čerčila „u trendu je“, ne zbog političkih i državničkih dometa, već zbog njegovog hobija – slikanja. A za to je, između ostalog, zaslužna i Netfliksova hit serija „Kruna“.

Zahvaljujući „toplom prikazu“ čoveka koji je u dva navrata bio premijer Velike Britanije u seriji „Kruna“ ponovo je pobuđen interes javnosti za Čerčilom. Ukoliko se samo ovlaš pogleda tržište umetnina, jasno je da su prve tri sezone „Krune“ praktično „vinule u likovne zvezde“ slikara-amatera. Najbolji dokaz za to jeste i aukcija u londonskom „Kristiju“, zakazana za 1. mart, na kojoj će biti ponuđena Čerčilova slika „Scena u Marakešu“ (Scene at Marrakech).

„Scena u Marakešu“ Foto:Christie’s

Ovo ulje na platnu iz 1935. godine procenjeno je na pola miliona funti, piše magazin „Tatler“. A slavni političar danas se smatra modernim britanskim umetnikom. Jer, njegova slika deo je aukcije Moderne britanske umetnosti.

Vinston Čerčil počeo je da slika još 1915, na porodičnom odmoru. I tokom pedesetak godina slikao je sve – od autoportreta, preko mrtve prirode i omiljenih zlatnih ribica u jezeru kraj njegove kuće u Čartvelu, do pejzaža u Africi. Pa i flaša viskija i rakije.

Slikanje mu je, kako je govorio, pružalo utehu. Naročito, u trenucima velikih političkih poraza.

S obzirom na da je bio veliki zaljubljenik u putovanja, Čerčilovom učitelju slikanja sir Džonu Laveriju nije mnogo trebalo da ga ohrabri da se zaputi u Maroko. I kada je prvi put otišao u tu zemlju 1935. godine bio je „oduševljen toplinom svetla u tom krajoliku“, navodi se na sajtu aukcijske kuće „Kristi“.

„Marakeš“, još jedna Čerčilova slika koja je 2007. prodata na aukciji u Sotbiju Foto:EPA/ANDY RAIN

Tada je nastalo nekoliko slika inspirisanih Marakešom, od kojih je jedna pre 14 godina prodata na aukciji u Londonu, u kući „Sotbi“.

Baš tada nastala je i „Scena u Marakešu“, koja se smatra jednim od njegovih najumešnijih pejzaža. Odlikuju ga bogatstvo i toplina boja, pažljiva kompozicija i dubina koja posmatrača vodi unedogled…

Osim nespornih kvaliteta, koje navode neki likovni kritičari, zanimljiv je istorijat „Scene u Marakešu“. Čerčil je sliku poklonio svom generalu, maršalu Bernardu Montgomeriju, poznatom po ključnoj ulozi u bici kod Dankerka, koja je bila presudna za trijumf savezničkih snaga 1945. godine.

I Montgomeri je čuvao ulje na platnu sve do smrti. Nakon što je slavni general preminuo, slika je ostala njegovim potomcima i sada će, uoči prodaje, praktično prvi put biti dostupna široj javnosti.

– Kada je Vinston Čerčil darovao „Scenu u Marakešu“ Montgomeriju to je bio znak njegovog velikog poštovanja spram svog generala. Taj čovek je predvodio britansku armiju i bio je ključan u pobedi savezničkih snaga u Drugom svetskom ratu. Čerčil je bio slavljena politička figura, ali i vrlo uspešan umetnik. A ovo delo izdvaja se kao jedno od najboljih koje je načinio tokom tridesetih godina 20. veka – izjavio je Nik Orčard, koji vodi Odeljenje Moderne britanske umetnosti u „Kristiju“.

„Scena u Marakešu“ je, kako je precizirao, vrhunac „Kristijeve“ aukcije Moderne britanske umetnosti. A do sad nedostupna slika biće javno izložena u ovoj aukcijskoj kući od 1. do 28. februara.

Topli, ljudski prikaz ratnog, ali i poratnog premijera Velike Britanije sa značajnim uticajem na kraljicu Elizabetu Drugu, koga u seriji „Kruna“ igra američki glumac Džon Litgou, kako tumači dnevni list „Telegraf“, podstakla je veliki interes javnosti za nekadašnjeg političara. Tačnije, za sve što je vezano za njega.

Foto:Fremantle / Alamy / Alamy / Profimedia

– Glavni kvalitet „Krune“ jeste taj što oživljava sve te figure iz britanske političke istorije i čini ih veoma humanim. Džon Litgou portretiše Čerčila kao toplog i genijalnog starkelju, koji mladu kraljicu savetuje na najbolji mogući način, iako mu zdravlje popušta. I tu Čerčilovu toplu strana ljudi vide i na njegovim slikama – izjavio je za „Telegraf“ Sajmon Taker, istoričar umetnosti.

U jednom od upečatljivijih momenata iz TV serije kraljica, koju igra Olivija Kolman, posećuje nekadašnjeg premijera na samrtnoj postelji. U emotivnoj sceni, ljubi ga za rastanak i kaže: „Neka te Bog blagoslovi, Vinstone“.

Međutim, ovakav prikaz poslednjih momenata Čerčila u seriji „domaštan“ je i ne odgovara realnosti. Istoričar britanske kraljevske porodice Hugo Vikers izjavio je za ostrvske medije da kraljica nikada sebi ne bi dozvolila da poljubi Čerčila…

Iako prva asocijacija na pomen Čerčila svakako nisu njegova likovna dela, on je gotovo svaki slobodan trenutak koristio da se posveti slikanju i pisanju. I dok je za svoje memoare još za života 1953. dobio Nobelovu nagradu za književnost, danas, 56 godina od smrti, Čerčilova likovna dela na aukcijama dostižu prilično visoke cifre.

Najskuplje prodata slika Vinstona Čerčila za sada je „Bazen sa zlatnim ribicama u Čartvelu“ (The Goldfish Pool at Chartwell) koja je 2017. godine, usred emitovanja „Krune“, „otišla“ za 1,8 miliona funti. A prošle godine, nakon završetka treće sezone „Krune“, ulje na platnu „Bokal sa flašama“ (Jug with Bottles) na kome je britanski premijer dočarao svoja omiljena alkoholna pića prodata je za gotovo milion funti. Dostigla je tako pet puta veću cenu od procenjene.

„Bazen sa zlatnim ribicama u Čartvelu“ Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

Nakon što je završio svoj drugi mandat na čelu britanske vlade 1955. godine, Čerčil je krstario svetom baveći se svojim omiljenim hobijem – slikanjem. I od trenutka kada je prvi put uzeo kičicu za 50 godina on je „proizveo“ više od 500 umetničkih dela. Tvorio ih je u svom domu kraj londonskog Hajd parka, u Čartvelu, na Azurnoj obali, u Africi… Mnoga od njih darivao je članovima porodice, prijateljima, ali i kolegama političarima. Svoje slike poklonio je, između ostalog, bivšem američkom predsedniku Hariju Trumanu i državnom sekretaru SAD Džordžu Maršalu.

Kao slikarske uzore navodio je Sezana i Monea, a bio je, prema nekim navodima, izuzetno ponosan što su njegove impresionističke pejzaže, koje je uglavnom slikao tokom odmora, neki i hvalili. Koliko je slikanje bilo bitno Vinstonu Čerčilu, koji je preminuo 1965. u 90. godini života, svedoče i ove reči:

– Kada stignem u raj, planiram da provedem veliki deo mojih prvih miliona godina večnoga života slikajući!

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar