Foto:EPA/LASZLO VARGA

Serija "Kruna" uzburkala je britansku javnost. Ona je uspela da na svoj način ogoli nedodirljivu kraljevsku porodicu i da ih prikaže kao ljude od krvi i mesa, koji imaju svoje vrline,mane i slabosti. Monarhija koja sama po sebi predstavlja tradiciju i konzervativniji pogled na svet ipak nije lišena intriga i kontroverzi, a šta je zanimljivije nego kada se priča o nečemu što je misterija za "običan" narod bez titule.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, iako serija istoriski prikazuje događaje koji su se dogodili, moramo imati na umu da je ona ipak fikcija. Elem, među nekolicinom onih plave krvi koji su direktni očevidci događaja od krunisanja kraljice Elizabete II do danas našla se i naša kraljevska porodica koja je sa britanoskom povezana izmeđuostalog i jakim rodbinskim odnosima i to sa dve strane.

Naime, Kralj Petar II Karađorđević izbegao je u Veliku Britaniju tokom drugog svetskog rata, a malo ko zna da su njegova majka Marija i kraljica Elizabeta II zapravo potomci kraljice Viktorije. Elizabeta II je takođe bila kuma našem kralju Petru II. Ipak, istoričari tvrde da uloga naše kraljevske porodice nije bila značajna, već više protokolarna. Međutim, s obzirom da su se oni sastajali tokom praznika i proslava, iako nema naznaka da su se politički mešali u bilo šta, verovatno je da su bili upućeni u privatne odnose članova britanske kraljevske porodice. Sin kralja Petra II, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, rođen je u Britaniji, a kako bi imao pravo da jednog dana nasledi presto, mesto gde se rodio bilo je proglašeno za teritoriju kraljevine Jugoslavije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Crown (@thecrownnetflix)

Sa druge strane, kneginja Jelisaveta Karađorđević, ćerka kneza Pavla isto je u rodbinskim odnosima sa britanskom kraljevskom porodicom. Naime, majka kneginje Jelisavete Karađorđević, princeza Olga potiče iz grčke kraljevske porodice, pa je tako i blizak, rod princa Filipa, supruga kraljice Elizabete II. Kneginja Jelisaveta Karađorđević naročito je u dobrim odnosima sa sinom britanske kraljice, princom Čarlsom koji je sada možda i najveća zvezda popularne serije na Netfliksu „Kruna“. Iako je njegov lik i njegov odnos sa pokojnom i nikad prežaljenom princezom Dajanom u seriji prikazan kao problematičan, kneginja Jelisaveta u par svojih intervjua na sledeći način komentariše svog prijatelja:

„Čarls je divan otac i uvek je bio blizak sa svojim sinovima. Njih trojica imaju divan odnos, veoma prisan i pun humora“, rekla je kneginja u interjuu za CNN.

Večita misterija, kojom se bavi poslednja, četvrta sezona serije „Kruna“, odnos princeze Dajane i princa Čarlsa, još uvek intrigira javnost. Da li je princeza Dajana naivna devojka koja je imala želju i potrebu za prihvataljem i san da postane princeza zapravo bila žrtva svog supruga, princa Čarlsa kojem je samo služila kao neko sa kim će u javnosti slati lažnu sliku moderne bajke ili je ona zapravo manipulatorka koja je izigrala celu britansku kraljevsku porodicu, verovatno da nikada nećemo saznati. Iako je britanska štampa uvek više bila naklonjena Dajani, naša kneginja Jelisaveta Karađorđević u svojim intervjuima razbija predrasude o svom prijatelju, princu Čarlsu.

PROČITAJTE JOŠ

„Čarls i ja smo se prvi put sreli kada je on imao samo godinu dana. Čarls mnogo vredi ali, nažalos, engleska štampa je surova i voli da ruši autoritete. Uvek su bili naklonjeniji princezi Dajani jer je bila lepa i elegantna. Malo se zna o tome, ali Čarls je neverovatan kao i njegov otac. Obojica su u zemlji napravili čuda. Otvorili su oči javnosti za mnoge stvari. Međutim, skromni su što štampa ne toleriše. Sa Vilijamom i Harijem provodila sam vreme kada je jedan imao pet, a drugi šest godina. Jednom sam tamo bila za vikend, Dajana se samo pojavila i otišla. Sutradan ujutru Hari je ušao kod mene u sobu i rekao „Došao sam samo da dobijem zagrljaj“. Bio je presladak. A kraljica je čudo. Sa devedeset godina ona radi ozbiljan posao za državu“, rekla je kneginja Jelisaveta Karađorđević u intervjuu za „Elle“.

Jelisaveta Karađorđević prisustvovala je takođe i samom krunisanju kraljice Elizabete II 1953. godine. Ovaj događaj prikazan je takođe u popularnoj Netfliksovoj seriji u prvoj sezoni.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare