Kraće brade u modi, Milan Marić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Glumci se suočavaju sa pravim izazovima u radu na svakom novom ostvarenju, a za potrebe snimanja pojedinih scena morali da pomeraju sopstvene granice izdržjivosti i prilagodljivosti.

U mnogim akcionim filmovima ili dramama koje su snimane u Srbiji, naši popularni glumci morali su da snimaju na brojnim lokacijama, a među onim nesvakidašnjim posebno se izdvajaju zatvori.

PROČITAJTE JOŠ

Brojne scene u kojima velika imena srpskog glumišta dočaravaju likove zatvorenika, snimane su u pravim zatvorima, a u filmskoj produkciji za potrebe snimanja najčešće je korišćena Zabela kod Požarevca, koja je, pored Centralnog zatvora u Beogradu, najpopularnija zatvorska lokacija u našoj kinematografiji.

Za jedan snimajući dan, kako tvrde producenti i menadžeri ovih lokacija, potrebno je izdvojiti 1.000 evra, dok su sada cene snimanja u nekoj obrazovnoj ustanovi u Beogradu od 1.500 do 2.000 evra, piše „Kurir“.

Lokacije na kojima se snimaju pojedine scene često se čuvaju u tajnosti, ali o snimanju ostvarenja „Južni vetar“, sa Milošem Biković, i seriji „Pad“, sa Milanom Marićem brojne informacije isplivale su u javnosti.

„Čudno je bilo dok sam koračao hodnicima čuvenog sedmog paviljona zatvora. Znao sam da su iza gvozdenih rešetaka ljudi koji su osuđeni na 40 godina zatvora. Njih u žargonu zovu ‘šampioni’. Sve je to davalo posebnu energiju na snimanju serije. Sada slobodno mogu da kažem da sam bio u zatvoru. Unutar Zabele rade vrhunski profesionalci, koji su tokom snimanja vodili brigu o našoj bezbednosti“, izjavio je svojevremeno Miloš Bikovićm prenosi pomenuti medij.

Miloš Biković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Epizodnu ulogu u seriji „Pad“ ostvario je glumac Dragana Marinković Maca, koji je ispričao da je na njega poseban utisak ostavilo to što su scene snimali u pravom zatvoru.

„Kad smo otišli u Zabelu, shvatili smo da je sloboda suštinska potreba. Kad igraš u tom krugu, uprkos kamerama, oseti se tenzija i onda shvatiš lika koji igraš, ali i glavnog lika. Sve to nije nimalo jednostavno, ući u zatvor i igrati ljude koji su na samo nekoliko metara iza tebe, iza rešetaka, i posmatraju te. Nimalo lep osećaj, ali šta ćeš, bilo nam je lepo“, izjavio je Dragan Marinković Maca pre premijere serije „Pad“.

Dragan Marinković Maca Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Međutim, brojne scene domaće kinematografije ipak nisu snimane u pravim zatvorima, pa su tako kadrovi sa „zatvorenicima“ u serijama „Besa“ ili „Šetnja s lavom“, zapravo snimani u studiju.

Jedan od popularnijih zatvora kada je u pitanju filmska produkcija je i zatvor u Pančevu, gde su snimane scene za komediju „Mama i tata se igraju rata“. U beogradskom zatvoru je sniman i rimejk čuvenog američkog filma „Leptir“ u kojem glumi oskarovac Rami Malek.

U Centralnom zatvoru u Beogradu snimljen je dokumentarno-igrani film „Lauš“ o glumcu Žarku Lauševiću, kojeg je glumio Andreja Maričić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar