Kako je Jovan Cvijić govorio o Srbima

Podeli:
Jovan Cvijić
Jovan Cvijić Foto: Wikipedia/Milan Jovanović

Serija "Aleksandar od Jugoslavije", koja se emituje na TV Nova S i na portalu Nova.rs prati život kralja Aleksandra I Karađorđevića od oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu, novembra 1918. godine, do atentata u Marselju 1934. godine. U seriji glumac Irfan Mensur igra Jovana Cvijića, srpskog naučnika, osnivača Srpskog geografskog društva, predsednika Srpske kraljevske akademije, profesora i rektora Beogradskog univerziteta koji je, kao utemeljivač srpske geografije, dao veliki doprinos određivanju političkih granica nove jugoslovenske države.

Serija, koja će imati 15 epizoda, snimljena je u produkciji United Media. Svi gledaoci imaju prilike da preko EON-a gledaju celu seriju. Popularno “bindžovanje” dostupno je odmah preko EON TV i putem bilo kog interneta u Srbiji putem EON mobilne ili EON smart aplikacije.

GLEDAJTE SERIJU ALEKSANDAR OD JUGOSLAVIJE:

Jovan Cvijić, svojevremeno najpopularniji naučnik na Balkanu i uvažavani akademik širom planete, deo je srpske intelektualne elite koja je veštim spajanjem znanja uspela da dobije brojne, kako naučne, tako i političke bitke za svoj narod.

Rođen 1865. u Loznici, od malih nogu je pokazivao interesovanje za nauku. Međutim to je do srednje škole bila medicina. Tada mu je njegov profesor iz šabačke gimnazije Vladimir Karić, predložio da sluša studije geografije na Velikoj školi u Beogradu. Na njegovo duhovno obrazovanje u detinjstvu, najviše uticaja imala je majka Marija, koja ga je, primetivši radoznalost svog sina, podsticala na dalje školovanje i usavršavanje. Njen sin postao je osnivač Srpskog geografskog društva i Geografskog zavoda, profesor i rektor Beogradskog univerziteta, član osam akademija nauka i 16 geografskih i prirodnjačkih društava.

Pored naširoko poznatih naučnih dostignuća, neprocenjiv doprinos je Cvijić dao u diplomatskim aktivnostima. Bio je član mnogih delegacija koje su imale važne diplomatske misije uključujući neke koje su odlučivale o postavljanju granica širom Balkanskog poluostrva i Evrope. Uvek se trudio da podele budu naučno i geografski opravdane, zanemarujući sitne političke motive.

Posebno je važna sposobnost Jovana Cvijića da svoje veliko geografsko i životno znanje prenese na mlađe kolege.

Preko trideset godina je putovao kroz naše krajeve, što je rezultiralo brojnim radovima i utemeljenjem „antropogeografske škole“. Ono što karakteriše njegov naučni rad, jeste uticaj klime i reljefa na građu (morfologiju) čoveka, naglašavajući praktično među prvima da je čovek ekosenzibilno biće. Kad se radi o formiranju antropoloških tipova, Cvijić u primarne faktore ubraja socijalnu strukturu, odnosno zanimanje, endogamiju i egzogamiju, kao i migracije.

Foto: Wikimedia commons/Milan Jovanović, Filip Krainčanić/Nova.rs

Jovan Cvijić bio je poznat i po svojim opisima psihičkih tipova balkanskog naroda.

„Mi nesrazmerno više govorimo, nego što radimo. Mnogi imaju tu osobinu da misle da su uradili, kad su govorili. Dalje, mahom više polažu na pravo da govore no na pravo da rade. Ja sam često pravio opservaciju, da je mnogim našim ljudima glavno da se izgovore, a posebno da nekoga predstave u rđavoj svetlosti.“

Reči srpskog naučnika dobijaju na značaju kada shvatite da je od tada prošlo više od stotinu godina, a mi se u njegovim rečima i dalje prepoznajemo.

Gledaoci NOVU S mogu pratiti preko SBB mreže, Total TV-a, D3i ali i EON platforme.

Pogledajte trejler za seriju „Aleksandar od Jugoslavije“

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

 

Komentari

Vaš komentar