Trening posebnog odreda specijalnih američkih vojnih snaga – mornaričkih foka (navy SEAL) je ekstremno zahtevan i mogu ga proći samo odabrani. Polaznici moraju da budu u izuzetnoj fizičkoj formi i pre svega rešavaju test proveravanja kondicije, poznat kao PST.

Da bi se kvalifikovali za dobijanje ugovora, potencijalni kandidati moraju da ispune minimum uslova i da pokažu zavidnu formu koja je osnova za dalji naporni trening.

Minimum standarda je dovoljan da krenete sa treninzima uz patronat specijalizovanih mentora kroz uvodni program. Kada dostignete optimalan nivo spremni ste za kretanje u centar za obuku. Tokom te obuke kroz filter prolaze samo najbolji i najizdržljiviji. Oni savladavaju veštine koje su dovoljne za brojne mentalne i fizičke trening cikluse u okviru same obuke. Taj program je svojesvrsna simulacija rata i unutar nje postoji sistem rangiranja na osnovu koga polaznici posle obuke dobijaju vojne činove.

POGLEDAJTE JOŠ

Jedinica je formirana 1961. godine i nastala je preformiranjem dotadašnje jedinice za podvodna rušenja. Predsednik Džon Kenedi odobrio je prve zadatke jedinice „foka“. On je u vreme Vijetnamskog rata govorio da je reč „o specijalnom ratu koji zahteva specijalan tip ljudi“.

Za potrebe Tihookeanske i Atlanske flote formarana su 2 tima – Sala tim 1 I Seal tim 2 čija je namena bila izvođenje podvodnih dejstava, dejstava u obalnom pojasu kao i učestvovanje u klasičnim pomorskim operacijama i suzbijanju gerilskih aktivnosti.

Naziv jedinice (SEAL) je akronim od reči sea-air-land (more- vazduh-zemlja) što govori o tome da je njihov zadatak izvođenje borbenih dejstava na moru, kopnu i iz vazduha.
Mornaričke foke su obučene za razne misije koje podrazumevaju specijalne izviđacke operacije, nekonvencionalni rat, talačke situacije, pritivterorističko delovanje ali i druge misije po potrebi.

Čuveni „Tim 6″ mornaričkih „foka“ uspeo je da smakne američkog neprijatelja broj jedan Osamu Bin Ladena

Uticaj akcija svih specijalnih formacija, uključujući i „foke“ na tok rata neuporedivo je veći od njihove brojnosti i opremljenosti. Mnogo puta je dokazano da čak ni najsavremenija ratna tehnologija ne može da zameni profesionalno obučenog, dobro opremljenog vojnika visokog ratnog duha.