Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Nakon neočekivano toplog novembra i decembra, ali i prvih par dana januara, sneg se konačno zabeleo u celoj Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ

Snega ima i u Beogradu, u prestonici Srbiji, gde je krenuo da pada oko ponoći, a zadržao se na površinama i ovoga jutra, pa se može videti na krovovima kuća i zgrada, ali i na ulicama, u gotovo svim opštinama.

RHMZ je upozorio da se u Srbiji danas i sutra očekuju obilne snežne padavine, što će dovesti do povećanja snežnog pokrivača.

Zbog intenzivnog snega na teritoriji Užica, na svim državnim putevima I i II reda, na snazi je obustava saobraćaja za teretna motorna vozila.

Snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Beograda, Ivanjice, Kolubare, Mačve, Kragujevca, Kruševca, Niša, Novog Pazara, Požege, Užica, Valjeva, Vranja, Zaječara.

Kada su planine u pitanju, situacija je dosta drugačija.

Foto: Nova.rs

Sneg je dostigao visinu od 70 centimetara na Zlataru, Jadovniku, Jabuci i Kamenoj gori, a pojedni putevi u planinskim selima potpuno se neprohodni već dva dana.

Foto: Nova.rs

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da se danas obilnije padavine očekuju na jugu centralne Srbije i na Kosovu i Metohiji – od 40 do 80 litara za 24 sata.

U višim predelima doći će do povećanja snega oko 30 cm, u nižim predelima centralne, jugozapadne i južne Srbije oko 15 cm, ponegde i više.

Foto: Nova.rs

„U drugom delu dana očekuje se pojačavanje snežnih padavina, koje će biti obilnije sve do sutra ujutru. U planinskim predelima povećanje visine snežnog pokrivača za 20 do 40 cm, naročito na jugozapadu Srbije, kao i u oblasti Homolja na istoku zemlje. U nižim predelima dalje povećanje visine snega za 10 do 25 cm, lokalno i više, osim Vojvodine, gde se očekuju slabije padavine (5 do 10 cm snega) i krajnjeg juga Srbije, gde će uz sneg padati i kiša, koja će se lokalno lediti na tlu. Slabljenje padavina očekuje se sutra pre podne i sredinom dana“, navodi se na sajtu RHMZ-a.

Foto: Nova.rs

U centru grada čiste ulice, u perifernim delovima ima snega

Kako navode domaći mediji, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić obišao je jutros rano zaposlene u Zimskoj bazi „Beograd puta“.

Radojičić je kazao novinarima da je u ovom trenutku 101 mašina Beograd puta na terenu, a da je angažavono 163 radnika da radi s tim mašinama i dodao da je od sinoć od 22.00 časa kada je sneg počeo da pada, bačeno na ulice oko 350 tona soli.

Radojičić je istakao da na čišćenju ulica od snega ne radi samo Beograd put već i druga gradska preduzeća – Zelenilo, Gradska čistoća, Beogradski vodovod i kanalizacija i Gradsko saobraćajno preduzeće.

Zoran Radojčić Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar