Foto: Shutterstock/Antonio Batinic

Zbog trovanja nakon navodne konzumacije kontaminiranih gaziranih pića, sprovode se analize, a u istragu su se uključili policija i Državni inspektorat koji se oglasio s prvim rezultatima.

“Državni inspektorat, sanitarna inspekcija primila je od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ispitni izveštaj o kontroli uzorka Romerquelle Emotion, osvežavajuće bezalkoholno gazirano piće prirodnom mineralnom vodom i okusom borovnice i nara 0,33 l, koje je najbolje upotrebiti do 31.3.2024./L22T04:39RG koji je uzet u ugostiteljskom objektu u Rijeci. Uzorak koji je dostavljen na analizu analiziran je na pH-vrednost, metale i metaloide, pesticide i aditive. Uzorak koji je pristigao na merenje pH-vrednosti (kiselost) nalazi se unutar vrednosti preporučenih za bezalkoholna pića i sokove koji se obično kreću u pH-vrednosti između 2,5 – 3,5″, prenosi N1 Zagreb.

Kako se u saopštenju navodi, iz dostavljenog ispitnog izveštaja proizlazi da izmerena pH-vrednost ne bi trebala da ima sposobnost izazivanja nagrizanja sa simptomima pečenja i boli u usnoj šupljini, jednjaku i želucu, kao i otežanom gutanju.

„Rezultati analize na aditive i pesticide u skladu su s važećim propisima. Analizirani metali i metaloidi ne pokazuju odstupanja u poređenju s maksimalno dopuštenim koncentracijama u prirodnoj mineralnoj vodi. Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata, kao što smo objavili, uz gore navedeni uzorak, na analizu je poslala i jedan uzorak Coca Cola, Original taste, Gazirano osvežavajuće bezalkoholno piće, 500 ml, iz samposlužnog aparata te još dva uzorka Coca cola 2 l, Original taste i Zero iz maloprodajne trgovine u Zagrebu. Za navedene uzorke Državni inspektorat još nije primio ispitni izvještaj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo“, navodi se dalje u saopštenju.

Odmah po primanju ispitnog izveštaja Državni inspektorat o istom će obavestiti javnost, navodi se.

Podsetimo, kompanija „Koka kola“ iz Hrvatske objavila je da povlači tri serije svojih proizvoda sa polica, zbog sumnje na trovanje više ljudi u Zagrebu, Rijeci, Varaždinu i Splitu.

Prema saopštenju kompanije, privremeno je povučena jedna serija „Coca cola Original Taste“ 500ml u plastičnoj ambalaži i dve ograničene serije „Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate“ 330ml u staklenoj ambalaži.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar