Vladimir Zelenski
Vladimir Zelenski Foto: AFP / AFP / Profimedia

Ukrajina je ostvarila potpunu pobedu protiv Rusije pred Međunarodnim sudom pravde UN, saopštio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Odluke suda su obavezujuće ali on nema direktna sredstva za njihovo sprovođenje.

„Sud je naredio Rusiji da smesta zaustavi invaziju na Ukrajinu. Naredba je obavezujuća za Rusiju po međunarodnom pravu“, objavio je Zelenski na Tviteru.

„Ukrajina je odnela potpunu pobedu u svom predmetu protiv Rusije na Međunarodnom sudu pravde. MSP je naložio da se odmah zaustavi invazija. Naredba je obavezujuća prema međunarodnom pravu. Rusija mora odmah da se povinuje. Ignorisanje naredbe će još više izolovati Rusiju“, poručio je Zelenski u objavi na Tviteru, prenosi Rojters.

Ukrajina je podnela tužbu ubrzo nakon što je ruska invazija počela 24. februara, sa obrazloženjem da je opravdanje Rusije, da je delovala da spreči genocid u istočnoj Ukrajini, neosnovano.

Međunarodni sud pravde (MSP) naložio je danas Ruskoj Federaciji da obustavi vojne operacije u Ukrajini.

Oni takođe traže od Moskve da i druge snage pod njenom kontrolom ili koje imaju podršku Rusije prekinu vojna dejstva.

Iako su odluke suda obavezujuće, on nema direktna sredstva za njihovo sprovođenje i u retkim slučajevima, zemlje su ih ignorisale, u prošlosti, navodi Rojters.

Dešavanja u Ukrajini možete da pratite na našem lajv blogu Nova.rs.

***

BONUS VIDEO: Deset civila stradalo u redu za hleb posle ruskog napada

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar