Vladimir Zelenski
Vladimir Zelenski Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Na konferenciji za novinare koja je danas održana u podzemnoj stanici kijevskog metroa, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kazao je između ostalog da će Ukrajina prekinuti sve mirovne pregovore sa Rusijom u slučaju održavanja "takozvanog referenduma" u Hersonu i "istrebljenja" Ukrajinaca u Marijupolju, otkrivši da se ne plaši ni sastanka sa ruskim predsednikom, a ni mogućeg pokušaja ubistva.

Kijev će prekinuti mirovne pregovore sa Moskvom ako Rusija ubije preostale ukrajinske borce i civile u Mariupolju i održi „pseudo-referendume“ za stvaranje „pseudo-republika“ u oblastima koje je okupirala Rusija, saopštio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, javlja Rojters.

„Ukoliko naš narod u Marijupolju bude uništen ili ako se raspiše pseudo-referendum u novim pseudo-republikama, Ukrajina će se povući iz svakog pregovaračkog procesa“, naglasio je ukrajinski predsednik na konferenciji za novinare u kijevskoj metro stanici.

Zelenski je pored toga izjavio i da rat u Ukrajini može da zaustavi samo onaj ko ga je započeo i odgovorio novinarima da se „ne plaši“ ni sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ni mogućih pokušaja ubistva koje bi sastanak mogao da implicira, naglasivši da je on na tom sastanku insistirao od samog početka rata.

Vladimir Zelenski
Vladimir Zelenski Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

„Ne plašim se susreta sa predsednikom, a ni pokušaja ubistva. Insistirao sam od samog početka da vodim pregovore sa liderom Ruske Federacije, jer smatram da sastanci preko posrednika neće dati željeni efekat. Ovaj rat može zaustaviti samo onaj ko ga je započeo“, kazao je Zelenski danas.

Ukrajinski predsednik takođe je najavio prvu zvaničnu posetu američkih zvaničnika Ukrajini od početka ruske invazije: Američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar odbrane SAD Lojd Ostin posetiće sutra Kijev.

Zelenski je nakon toga otkrio i da se broj žrtava današnjeg napada na Odesu popeo sa pet na osam ljudi, podsetivši da se među žrtvama našlo i dete od tri meseca.

Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky

****

Bonus video: Gori rafinerija nafte u Odesi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar