Foto: Tanjug/Vesa Moilanen/Lehtikuva via AP

Finska optužuje Rusiju da planski šalje migrante prema EU, samo u novembru njih preko 600. Zato je sada zatvoren i poslednji kopneni pogranični prelaz prema Rusiji - za sada na dve sedmice

„Odlučili smo da zatvorimo o poslednji preostali otvoreni kopneni granični prelaz za građane“, rekao je finski premijer Pateri Orpo na vanrednoj konferenciji za štampu u utorak (28. novembra), prenosi portal nemačkog javnog servisa tagesšau. Orpo je objasnio da su finski graničari poslednjih dana uočili „nagli porast“ broja osoba koje nakon dolaska na finsko-rusku granicu podnose zahtev za azil.

Samo u novembru ih je bilo preko 600. Zato je vlada bila prisiljena da zatvori i poslednji granični prelaz Raja-Josepi u Laponiji severno od arktičkog kruga – za sada na dve sedmice.

Pre toga su za putnike prema Rusiji iz istih razloga, jedan za drugim, bili zatvoreni i ostali granični prelazi. Samo granična železnički stanica Vainikkala u jugoistočnoj Finskoj ostaje otvorena za teretni saobraćaj, prenosi Dojče vele.

Fronteks šalje pomoć Finskoj

Orpo nije krio koga smatra odgovornim za ovakvo stanje. „Rusija pušta migrante bez važećih dokumenata u Finsku. Rusija je ovu situaciju prouzročila, Rusija je može i zaustaviti“, rekao je finski premijer, a prenosi Dojče vele.

On je dodao da se radi o „organizovanoj aktivnosti“ a ne o vanrednom stanju. Rusija je kritikovala potez Finske, a bilo je i protesta Rusa koji žive u Finskoj..

Situaciju u Finskoj su ozbiljno shvatili i u Briselu gde je Fronteks prošle sedmice najavio da šalje dodatnih 50 policajaca i ostalog osoblja poput prevodilaca kao i patrolna vozila.

PROČITAJTE JOŠ:

Finska vlada je nakon zatvaranja graničnih prelaza pre dve sedmice objasnila da najveći broj podnosilaca zahteva za azil dolazi iz Iraka, Jemena i Somalije.

„Mi želimo da ove aktivnosti prestanu i da se granični saobraćaj normalizuje“, rekao je tada premijer Orpo.

Problemi i u Estoniji

Slične pritužbe dolaze i iz susedstva. Estonija je Rusiji prebacila da migrante bez ikakvih dokumenta ciljano pušta dalje prema Estoniji. Kako je objasnilo estonsko ministarstvo unutrašnjih poslova, na graničnom prelazu Narva nedavno je osmorici Somalijaca bio onemogućen ulazak u EU, te su vraćeni u Rusiju.

Ova praksa je počela još 2021. kada je i Belorusija hiljadama migranata bez potrebnih dokumenata za ulazak u EU omogućila prelaz u Poljsku, Litvaniju i Letoniju. To je u EU doživljeno kao pokušaj destabilizacije od strane Moskve.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar