Zemljotres Turska Foto:Tanjug/AP Photo/Khalil Hamra

Snaga zemljotresa koji je jutros pogodio Kahramanmaraš u Turskoj bila je 130 atomskih bombi, izjavio je seizmolog, magistar geofizike prof. dr Ovgun Ahmet Erčan.

Zemljotres u ovom gradu trajao je 43 sekunde, dodao je on, a prenosi Hurriyet.

Prvi zemljotres jačine 7,7 stepeni po Rihteru, dogodio se u 4:17 po lokalnom vremenu u okrugu Pazarčik u provinciji Kahranmanmaraš, na jugoistoku Turske, oko 60 km vazdušne linije od granice sa Sirijom. Usledilo je na desetine slabijih zemljotresa, a u 11.24 po srednjeevropskom vremenu dogodio se još jedan potres jačine 7,5 po Rihteru, ponovo na jugoistoku Turske.

Turska zemljotres Foto:EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Kiša i sneg, pad temperature sa dolaskom noći i mrak dodatno otežavaju napore spasilaca u spasilačkim akcijama u Turskoj i Siriji.

Broj žrtava u Turskoj i Siriji raste dok spasioci pokušavaju da izvuku zatrpane iz ruševina. Prema najnovijim podacima, u zemljotresu na teritoriji Turske poginulo je najmanje 2.316 ljudi, dok je 13.293 povređenih.  Hitne službe objavile su da je dosad spašeno 7.340 ljudi. 

Turska zemljotres Foto:RAUF MALTAS / AFP / Profimedia

Ukupan broj poginulih u Turskoj i Siriji sada iznosi 3609. Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da očekuje da će konačni broj umrlih biti znatno veći.

BONUS VIDEO: Turska ruševine posle zemljotresa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar