Poljska Belorusija migranti
Migranti na granici Poljske i Belorusije Foto: EPA-EFE/LEONID SCHEGLOV

Poljski ministar unutrašnjih poslova Mariuš Kaminski uveo je tromesečnu zabranu ulaska neovlašćenim licima u zone koje se graniče sa Belorusijom, gde je do nedavno bilo na snazi vanredno stanje, sudeći prema sinoć objavljenoj uredbi.

PROČITAJTE JOŠ:

Zabrana će se primenjivati na 183 naseljena mesta koja se nalaze u krugu od tri kilometra od granice sa Belorusijom, prenosi ruska agencija TAS S.

Ograničenja su stupila na snagu 1. decembra i ostaće na snazi do 1. marta.

Odluka je doneta u skladu sa novim amandmanima poljskog zakona o državnoj granici, a odobrio ju je poljski predednik i parlament.

Poljska Belorusija migranti
Migranti na granici Poljske i Belorusije Foto: EPA-EFE/LEONID SCHEGLOV

Odredbe izmenjenog zakona dozvoljavaju izricanje zabrane u posebno ranjivim područjima duž spoljne granice Poljske, blizu granice sa Belorusijom, Ukrajinom i Rusijom.

Zabrana se ne primenjuje na one koji žive i rade u toj oblasti.

Hitna pomoć i vozila drugih hitnih službi, dežurni oficiri i vojnici izuzeti su od zabrane.

Takođe, komandant poljske granicne straže može dozvoliti drugim pojedincima, kao što su na primer novinari, da uđu u te oblasti u ograničenom vremenskom periodu.

Migraciona kriza na beloruskoj granici sa Letonijom, Litvanijom i Poljskom, intenzivirala se početkom novembra, kada se nekoliko hiljada migranta približilo poljskoj granici na beloruskoj strani i pokušalo da pređe u Poljsku.

Migrati granica Belorusija Poljska
Migranti na granici Belorusije i Poljske Foto:EPA-EFE/LEONID SCHEGLOV

Države članice EU okrivile su Minsk za namernu eskalaciju migracione krize, dok je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao da je odgovornost isključivo na zapadnim zemljama, čija je politika naterala ljude da beže od rata.

Kako se situacija pogoršavala, Poljska je uvela vanredno stanje u oblastima koje se graniče sa Belorusijom, zabranjujući pristup svim neovlašćenim licima, uključujući i novinarima.

BONUS VIDEO: Sukobi poljske vojske i migranata na granici sa Belorusijom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare