Benzinska pumpa u Severnoj Makedoniji Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Cene naftnih derivata, skočile su u svim zemljama regiona, a najnoviji talas poskupljenja nije zaobišao ni Severnu Makedoniju, koja za građane Srbije, poslovično važi za ‘‘uštedu na gorivu‘‘ na putu do Grčke. Cene su izjednačene sa onima u Srbiji, a na pojedinim makedonskim pumpama, gorivo je čak i skuplje nego kod nas.

PROČITAJTE JOŠ:

Litar Evro premijuma BMB 95 na makedonskim benzinskim pumpama košta 86,50 denara, odnosno 1,44 evra. U menjačnicama se za jedan evro dobija 60 makedonskih denara, pa pretvoreno u naše dinare, u konačnom dolazimo do cene od 169 dinara za litar BMB 95. Cene su linearno skočile za sve vrste goriva, pa je benzin veće oktanske vrednosti BMB 98 dostigao cenu od 88,50 denera za litar, odnosno 1,47 evra.

Sadašnje cene goriva na makedonskim pumpama, zapravo su korigovane u odnosu na prošlu nedelju, kada su bile više u proseku od šest do devet denara po litru.

Benzinska pumpa u Severnoj Makedoniji Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Parlament Severne Makedonije je u petak pred ponoć usvojio izmene Zakona o PDV-u i akcizama, kojim su smanjene stope poreza na gorivo sa 18 na 10 odsto i akciza u zavisnosti od srednje berzanske cene.

Prema najnovijem cenovniku kojii je na snazi, na makedonskim pumpama cene su sledeće:

Eurosuper 98 – 88,50 denara, odnosno 1,47 evra
Eurosuper 95 – 86,50 denara (1,44 evra)
Eurodizel – 88 denara (1,46 evra)

TNG – 49,50 denara (0.82 evra)
Metan – 91 denar (1,51 evro)

Benzinska pumpa u Severnoj Makedoniji Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Naglim skokom cena, bili su iznenađeni i zaposleni na makedonskim pumpama, a Nova.rs od jednog radnika na pumpi na autoputu kod Kumanova, saznaje da su, pre pojeftinjenja koje je stupilo ovog vikenda, cene rasle iz dana u dan.

‘‘Pre toga cene su se menjale samo ponedeljkom, ali u poslednje dve nedelje, nije bilo pravila. Dizel je sa 65 denara počeo da skače na svaka dva tri dana, prvo na 70, pa 75, onda na 85. Išao je čak i do 93 denara. Ovo cene su previsoke za naš standard‘‘, ispričao je za naš portal jedan od zaposlenih.

Poskupljenje naftnih derivata na pumpama u Severnoj Makedoniji, svakako ne ide u korist srpskim turistima, koji po pravilu tokom letnje sezone, tempiraju potrošnju svojih automobila i na srpskim pumpama sipaju samo onoliko, koliko im je potrebno da se ‘‘dočepaju‘‘ Makedonije.

Benzinska pumpa u Severnoj Makedoniji Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Kako se bliži predsezona letnjih aranžmana, građani bi pre polaska trebalo da se raspitaju o aktuelnim
cenama i naprave najbolju računicu. Najnovije poskupljenje, možda će najviše pogoditi vozače koji imaju automobile sa plinskom bocom i koji su na razlici u ceni TNG-a pravili veliku uštedu.

Primera radi, tokom prošle sezone godišnjih odmora, cena tečnog naftnog gasa (TNG) na pumpama u Severnoj Makedoniji kretala se oko 35 denara po litru, odnosno 68 srpskih dinara, te su vozači na ovom derivatu mogli znatno da uštetde, jer je litar plina u Makedoniji bio jeftiniji za oko 25 dinara u odnosu na cene u Srbiji.

Sada su cene TNG u potpunosti izjednačene u S.Makedoniji i Srbiji, a kakav će odnos biti do početka letnje sezone, to se više niko ne usuđuje da procenjuje i predviđa.

BONUS VIDEO: Anketa posle odmrzavanja cena goriva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare