autobahn, ograničenje
Foto: Shutterstock/Lutsenko_Oleksandr

Nakon što su Sjedinjene Američke Države zabranile uvoz sirove nafte iz Rusije, postavlja se pitanje šta će se dešavati u Evropi. Velika Britanija je najavila da će do kraja godine uraditi isto, dok se u Nemačkoj razmatra na koji način mogu da smanje potrošnju goriva. Neki od predloga su značajno smanjenje ograničenja brzine na svim putevima, kao i prebacivanje na rad od kuće, ali i uvođenje dana u mesecu "bez automobila".

Nemačka je poznata po tome što na nekim deonicama svojih auto-puteva dozvoljava vožnju bez ograničenja brzine, što ujedno podrazumeva i maksimalnu potrošnju goriva.

Sada, usled novonastale situacije u Evropi, oglasio se saobraćajni stručnjak Bendžamin Stefan (Greenpeace) sa konkretnim predlozima koji bi, ako ih Vlada ove zemlje usvoji, uticali na to da se uvoz naftnih derivata smanji za 10 do 12%.

Predložene mere podrazumevaju ograničenje brzine na auto-putevima na 100 km/h, na otvorenom putu na 80 km/h, a u gradskim zonama na 30 km/h.

Svoj stav pojašanjavaju time da „svako punjenje rezervoara, svaka isporuka lož ulja finansira Putinov rat i da put do nezavisnosti od Putinove nafte uključuje mnogo manjih koraka, a Vlada neke od njih može preduzeti već danas“, piše Auto Klub.

Osim ograničenja brzine tu su i drugi predlozi, pa između ostalog, žele masovniji rad od kuće kako bi se izbegla vožnja na posao, dve nedelje mesečno bez automobila, kao i prebacivanje putnika s domaćih letova na železnički prevoz.

Na koji način u toku vožnje možete da smanjite potrošnju goriva, pročitajte ovde.

Bonus video: „Ne želim da izađem iz ovog automobila“ – ekskluzivni test BMW-a M240i

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram