Foto: Slava Stepanov / WillWest News / Profimedia

Meštani Batagaja u Jakutiji u Rusiji upozoravaju da su se u Sibiru otvorila "vrata pakla". Oni su uočili gigantski otvor na zemlji za koji neki veruju da je prolaz u podzemni svet.

Izveštaji govore da masa koja tone nastavlja da raste i utiče na pejzaž.

Slike kratera Batagaika pokazuju ogromnu masu koja tone i izgleda kao da uvlači sve oko sebe. Uzrok stvaranja kratera je otapanje permafrosta, odnosno zone (predela) večitog snega i leda, prenosi Miror.

Foto: Slava Stepanov / WillWest News / Profimedia

Zemljište je na tom mestu bilo trajno zamrznuto tokom ledenog doba pre 2,58 miliona godina.

Kada je šumsko područje 1960-tih iskrčeno, sunčeva svetlost je stigla do zemlje i počela je da je zagreva.

Led u tlu je počeo da se topi i to je dovelo do sleganja i spuštanja tla. Zbog uticaja globalnog zagrevanja na temperature, uskoro bi moglo da pojavi još „vrata pakla“ širom sveta.

Foto: Slava Stepanov / WillWest News / Profimedia

Kako se Zemlja nastavlja da se zagreva, to bi moglo dovesti do toga da veći deo njene površine bude pogođen visokim temperaturama, a led unutar njene površine bi mogao da počne da se topi.

Krater Batagaika se meri od 1980-tih i trenutno je dugačaj oko kilometar, a dubok je 86 metara. Otvorena Zemlja otkriva slojeve tla stare od 120.000 do 200.000 godina, verovatno i do 650.000 starosti prema preliminarnom datiranju najnižeg sloja.

PROČITAJTE JOŠ:

Širenje kratera se ne može zaustaviti i trenutno raste oko od 20 do 30 metara svake godine. Širenje takvim tempom nastavlja da guta sve oko sebe.

Ono to zabrinjava lokalno stanovnštvo jeste što su pojedinci prijavili da čuju uznemirujuću buku koja dolazi sa te lokacije. Jakuti koji nastanjuju ovu oblast se drže natprirodnih verovanja u duhovni svet.

Njihova kultura je dobro povezana sa životnom srednom, oslanjaju se na lov, ribolov i zamke. Žive u Rusiji, ali i ima i u Kazahstanu, Ukrajini i Letoniji.

BONUS VIDEO: Rešenja Bila Gejtsa za klimatske promene

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare