Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Rusija je danas izvršila ofanzivu na istoku Ukrajine dok je poljski predsednik Andžej Duda otputovao u Kijev da podrži ukrajinske aspiracije prema Evropskoj uniji, a održao je i govor u Parlamentu.

Duda je rekao i da Ukrajini, da bi okončala sukob, nije potrebno da se povinuje uslovima koje je postavio ruski predsednik Vladimir Putin.

„Nažalost, u Evropi se u poslednje vreme čuju mišljenja da Ukrajina treba popusti pred Putinovim zahtevima. Samo Ukrajina ima pravo da odlučuje o svojoj budućnosti“, rekao je on.

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Dudina druga poseta Kijevu se podudarila s novima borbama ruske i ukrajinske armije na liniji fronta dugoj 551 kilometar u istočnom industrijskom srcu zemlje.

Pošto je proglasila potpunu kontrolu nad čeličanom Azosvstal, Rusija je pokrenula artiljerijske i raketne napade na Donbas kako bi proširla teritoriju koju od 2014. godine drže separatisti koje podržava Moskva.

Da bi ojačao odbranu, ukrajinski parlament je danas izglasao produženje vanrednog stanja i mobilizacije oružanih snaga po treći put, do 23. avgusta.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski naglasio je da bi zbog invazije EU trebalo da ubrza zahtev njegove zemlje za pridruživanje što je pre moguće.

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Francuski ministar za evropska pitanja Kleman Bon rekao je danas da će proći „mnogo vremena“ pre no što Ukrajina dobije članstvo u EU, procenjujući da bi za to mogle biti potrebne i dve decenije.

„Moramo biti iskreni. Ako kažete da će Ukrajina ući u EU za šest meseci, godinu ili dve – lažete“, rekao je on.

Poljska pokušava da pridobije članice EU koje oklevaju oko prihvatanja Ukrajine u blok.

„Uprkos velikom razaranju, uprkos strašnom zločinu i velikom stradanju koje ukrajinski narod svakodnevno trpi, ruski osvajači vas nisu slomili. Nisu uspeli u tome. I duboko verujem da nikada neće“, rekao je Duda.

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Duda je SAD i predsedniku Džozefu Bajdenu pripisao zasluge za ujedinjenje Zapada u podršci Ukrajini i uvođenju sankcija Moskvi.

„Iz Kijeva se jasno vidi da nam je potrebno više Amerike u Evropi, kako u vojnoj tako i u ovoj ekonomskoj dimenziji“, rekao je Duda.

Na bojnom polju čini se da je Rusija poslednjih dana polako napredovala u Donbasu, saopštila je ukrajinska vojska.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete da pratite na našem blogu UŽIVO

Bonus video: Snimci iz drona: Bombardovanje Marijupolja

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar