Foto: Beata Zawrzel/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia, Profimedia

Nekoliko sati nakon zatvaranja prvih biračkih mesta, mnoge ključne bitke još uvek nisu okončane - kontrola nad Kongresom i Senatom je neizvesna, ali već sada se naziru najveći pobednici i gubitnici izbora.

Republikanci na putu da osvoje Kongres

Kako sada pokazuju preliminarni rezultati, republikanci imaju velike šanse da osvoje većinu u Kongresu. Oni sada imaju 199 mesta, dok demokrate imaju 178.

Iako trka još nije gotova, a četiri države – Arizona, Nevada, Viskonsin i Džordžija će doneti prevagu, sada izgleda kao da je na pomolu velika pobeda republikanaca.

Foto: Ronda Churchill / AFP / Profimedia

DeSantisov trijumf na Floridi

Republikanski guverner Floride Ron DeSantis ostvario je ubedljivu pobedu na juče održanim međuizborima u Americi. Pored toga što je ponovo uspeo da razbije demokrate na Floridi, DeSantis je ovim naneo udarac i Donaldu Trampu. Imajući u vidu da je upravo DeSantis glavni takmac Trampu za kandidaturu na predsedničkim izborima 2024. godine, sada je prilično neizvesno da će Tramp dobiti podršku republikanaca za predstojeće izbore.

DeSantis je relativno novajlija u politici, ali je stekao nacionalnu popularnost nakon što je postao guverner Floride 2019. godine.

On je odneo ubedljivu pobedu za drugi mandat na mestu guvernera Floride, a razmere njegove pobede premašile su skoro sva očekivanja.

Ron DeSantis
Ron DeSantis Foto: Eva Marie UZCATEGUI / AFP / Profimedia

DeSantis se nije oglašavao o potencijalnoj predsedničkoj kandidaturi, ali je zato Tramp najavio veliko otkriće za 15. novembar.

Promenjiva noć za Trampa

Donald Tramp možda nije bio na glasačkim listićima, ali je ipak ostavio traga na njima. Bivši predsednik održao je kratak govor iz svog doma u Mar-a-Lagu i proglasio nadmoćnu pobedu za kandidate koje je podržao.

Istina je malo komplikovanija. Njegovi kandidati su imali problema u odnosu na mejnstrim republikanske opcije. Mehmet Oz izgubio je trku za Senat u Pensilvaniji, a zabeleženo je još značajnih poraza.

POGLEDAJTE JOŠ:

Debakl demokratskih uzdanica

Beto O’Rorke u Teksasu i Stejsi Abrams u Džordžiji izgubili su 2018. izbore u svojim saveznim državama, ali su tesnim porazima osvojili demokratska srca. Njihova sposobnost da prikupe milione dolara za kampanju i stvore impresivnu publiku podstakla je mnoge na levici da ih vide kao budućnost stranke.

Njihovi sledbenici nadali su se da bi ove godine mogli biti uspešni, ali to se nije dogodilo. Abrams je pre četiri godine tesno izgubila od republikanca Brajana Kempa, a ovaj put će završiti daleko iza njega. O’Rorke je izgubio od republikanskog guvernera Grega Abota s većom razlikom nego što je izgubio od senatora Teda Kruza.

BONUS VIDEO Izjave Trampa i Bajdena

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar