Crna Gora Podgorica vakcinacija
Podgorica vakcinacija Foto:SAVO PRELEVIC / AFP / Profimedia

Tempo kojim napreduje vakcinacija u Crnoj Gori ne ide u korak sa rastom broja inficiranih, ali raste postepeno, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje. Broj inficiranih koronavirusom iz dana u dan raste, a zvanično je potvrđeno i prisustvo delta soja u Crnoj Gori. Međutim, turistička sezona je prioritet.

„Ja podržavam da mi sezonu odradimo do kraja na način koji je započet, uz povećanje doze opreznosti i delovanja svih inspekcijskih službi, ali naročito ugostitelja da nam pomognu u sistemu bolje kontrole i onemogućavanja te veće transmisije virusa“, kazao je potpredsednik Vlade Dritan Abazović juče u Ulcinju.

Ugostitelji, međutim, nisu oprezni, makar kada je reč o poštovanju poslednjih epidemioloških mera, odnosno zahtevanja digitalne kovid potvrde. Sa druge strane, građani su počeli da se drža preporuka, makar što se vakcinacije tiče, pa broj imunizovanih postepeno raste.

„Građani se vakcinišu, mislim da su konačno shvatili svrhu vakcinacije i dolaze, onako, u malo većem broju u poslednje vreme na vakcinu. Moguće da je uzrok i povećan broj zaraženih. Poslednjih dana ukoliko se broj zaraženih širi, broj vakcinisanih takođe raste, tako da pretpostavljamo da je i to jedan od uzroka“, kazala je za TV Vijesti glavna sestra za imunizaciju u Domu zdravlja Podgorica, Aida Piranić.

Prema poslednjim podacima, u Crnoj Gori vakcinisano je 41,2 odsto punoletnog stanovništva, a primetan je i porast broja vakcinisanih među mlađom populacijom, koji sada iznosi blizu 20 odsto.

Kada je reč o broju vakcinisanih u crnogorskim opštinama, prema podacima dostavljenim TV Vijesti iz Instituta za javno zdravlje, najbolji odziv na imunizaciju je u Kotoru, gde je prvu dozu primilo 42 odsto građana, dok je kompletno imunizovano 36 odsto stanovnika. Slede Cetinje i Kolašin sa 34, odnosno 33 odsto kompletno imunizovanih stanovnika, dok je prvu dozu u ovim opštinama primilo 39, odnosno 38 odsto gra]ana.

Najslabiji odziv na vakcinaciju i dalje je u opštinama Petnjica, Tuzi i Gusinje. U Petnjici je sa obe doze vakcinisano sedam odsto stanovnistva, u Tuzima šest a u Gusinju tek pet odsto.

Podgorica je po broju imunizovanih peta u Crnoj Gori, sa 38 odsto vakcinisanih prvom dozom i 31 odsto revakcinisanih.

BONUS VIDEO: Korona bukti u Crnoj Gori

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar