Foto: Shutterstock

Frančesko Rivela, hemičar Ferera i jedan od ključnih ljudi u stvaranju svetski poznatog krema od lešnika i čokolade, preminuo je na Dan zaljubljenih – tačno deset godina nakon smrti osnivača Ferera Mikelea Ferera.

Italijanski mediji nazvali su ga „ocem Nutele“ jer je značajno doprineo razvoju ovog legendarnog proizvoda.

Rivela je rođen u Barbaresku, Italija, i počeo je da radi u Fereru 1952. godine – pre nego što je kompanija postala globalni gigant.

Nakon što je diplomirao hemiju na Univerzitetu u Torinu, sa 25 godina započeo je rad u Fererovoj „hemijskoj laboratoriji“, gde su nastajali neki od najpoznatijih proizvoda brenda.

Bio je deo tima zaduženog za proučavanje sirovina i razvoj novih proizvoda. Mešali su, rafinisali i isprobavali sastojke u potrazi za savršenim ukusima.

Tokom duge karijere, Rivela je napredovao do visokih rukovodećih pozicija u kompaniji.

Bio je desna ruka Mikelea Ferera i blisko su sarađivali.

Frančesko Rivela Foto: Rotary / Zuma Press / Profimedia

Novinar Điđi Padovani u svojoj knjizi „Mondo Nutella“ (Svet Nutelle) podseća da su njih dvojica putovali po svetu kako bi kupovali slatkiše – „ne da bi ih kopirali, već da bi ih učinili boljima“.

Rivella je bio i prijatelj italijansko-jevrejskog pisca, hemičara i preživelog iz Holokausta Prima Levija.

Takođe je služio kao predsednik Reda hemičara Pijemonta, prema izveštaju NeedToKnow.

Nakon penzionisanja, živeo je u Albi, gde se posvetio voćarstvu i tradicionalnoj igri palapunjo.

Rivela je bio udovac, a iza sebe je ostavio tri sina, ćerku i sedmoro unučadi.

Njegova sahrana održaće se danas u Albi, gde je živeo, a biće sahranjen u Barbaresku.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar