Frančesko Rivela, hemičar Ferera i jedan od ključnih ljudi u stvaranju svetski poznatog krema od lešnika i čokolade, preminuo je na Dan zaljubljenih – tačno deset godina nakon smrti osnivača Ferera Mikelea Ferera.
Italijanski mediji nazvali su ga „ocem Nutele“ jer je značajno doprineo razvoju ovog legendarnog proizvoda.
Rivela je rođen u Barbaresku, Italija, i počeo je da radi u Fereru 1952. godine – pre nego što je kompanija postala globalni gigant.
Nakon što je diplomirao hemiju na Univerzitetu u Torinu, sa 25 godina započeo je rad u Fererovoj „hemijskoj laboratoriji“, gde su nastajali neki od najpoznatijih proizvoda brenda.
Bio je deo tima zaduženog za proučavanje sirovina i razvoj novih proizvoda. Mešali su, rafinisali i isprobavali sastojke u potrazi za savršenim ukusima.
Tokom duge karijere, Rivela je napredovao do visokih rukovodećih pozicija u kompaniji.
Bio je desna ruka Mikelea Ferera i blisko su sarađivali.
Novinar Điđi Padovani u svojoj knjizi „Mondo Nutella“ (Svet Nutelle) podseća da su njih dvojica putovali po svetu kako bi kupovali slatkiše – „ne da bi ih kopirali, već da bi ih učinili boljima“.
Rivella je bio i prijatelj italijansko-jevrejskog pisca, hemičara i preživelog iz Holokausta Prima Levija.
Takođe je služio kao predsednik Reda hemičara Pijemonta, prema izveštaju NeedToKnow.
Nakon penzionisanja, živeo je u Albi, gde se posvetio voćarstvu i tradicionalnoj igri palapunjo.
Rivela je bio udovac, a iza sebe je ostavio tri sina, ćerku i sedmoro unučadi.
Njegova sahrana održaće se danas u Albi, gde je živeo, a biće sahranjen u Barbaresku.
Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?
Ostavi prvi komentar