Poljska americka vojska
Američka vojska u Poljskoj Foto:EPA-EFE/DAREK DELMANOWICZ

Avion sa američkim vojnicima sleteo je u Poljsku u nedelju, čime je Vašington ojačao svog saveznika u NATO u vreme tenzija zbog ruskog gomilanja vojske na ukrajinskoj granici, objavio je Rojters, pozivajući se na svog svedoka.

Američki predsednik Džo Bajden u sredu je naredio raspoređivanje dodatnih 3.000 vojnika u Poljsku i Rumuniju, čime Vašington želi da uveri svoje saveznike da čvrsto stoji uz njih, objavila je Hina, a prenosi N1.

Pentagon je objavio da će 1.700 vojnika, uglavnom iz 82. vazdušno-desantne divizije, biti premešteno iz Fort Brega (Severna Karolina) u Poljsku.

Dan ranije, avionom u Poljsku je stigao i zapovednik 82. vazdušno-desantne divizije general-major Kristofer Donahju.

Tada je na aerodrom Rezov-Jasionka sletelo i nekoliko aviona sa američkom vojnom opremom i izviđačkom jedinicom.

Ne zna se koliko je vojnika stiglo u nedelju u Poljsku, ali avion C17, koji je sleteo u Poljsku u nedelju, može da prebaci 102 padobranca s opremom, prema mrežnoj stranici američkog vazduhoplovstva.

„Naš državni doprinos u Poljskoj pokazuje našu solidarnost sa svim našim saveznicima u Evropi. Očigledno je da tokom ovog razdoblja neizvesnosti znamo da smo zajedno jači“, rekao je Donahju u nedelju.

Poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak kazao je, nekoliko minuta nakon sletanja aviona, da je to prva grupa američkih vojnika „iz elitne jedinice“.

„Još aviona će sleteti u narednim satima. Vojnici će delovati u jugoistočnom delu naše zemlje“, dodao je.

Rusija odbacuje optužbe da planira invaziju na Ukrajinu, ali je rasporedila više od 100.000 vojnika uz ukrajinsku granicu i poručila da bi mogla da preduzme vojne mere ako NATO ne prihvati njene zahteve, koji uključuju i obećanje da Ukrajina neće ući u NATO.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar