Foto: SERGEI BOBYLEV / SPUTNIK / KREML/EPA-EFE, Shutterstock, Dmytro Smolyenko / Zuma Press / Profimedia

Ukrajinske vlasti uhapsile su Vjačeslava Boguslajeva, šefa velike ukrajinske kompanije "Motor Sich", jednog od najvećih svetskih proizvođača avionskih motora sa sedištem u Zaporožju, objavio je Kyiv Independent.

Ukrajinska obaveštajna služba (SBU) danas je objavila da Boguslajeva sumnjiče za saradnju s Rusijom. Prema saopštenju SBU-a, hapšenje šefa „Motor Sicha“ je „deo kriminalističke istrage o ilegalnim aktivnostima firme, odnosno opskrbljivanju Rusije opremom za vojne avione“.

Uz Boguslajeva, SBU je uhapsio i čelnika odseka za ekonomske aktivnosti s drugim državama, ali nije objavio njegovo ime.

Njih dvojicu sumnjiče za „saradnju s predstavnicima ruske državne obrambene kompanije Rostec“, jednog od glavnih proizvođača oružja za rusku vojsku.

Njih dvojica su, tvrdi SBU, „uspostavila transnacionalne kanale za ilegalnu opskrbu ruskih vojnih aviona ukrajinskim vazduhoplovnim motorima“.

Dodaju da je „Rusija koristila nabavljenu opremu za proizvodnju i popravke svojih borbenih helikoptera tipa Ka-52, Mi-28 i Mi-8“. Takve helikoptere, navodi SBU, Rusija „masovno koristi“ u napadima na Ukrajinu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare