Turska Karamanmaraš zemljotres Foto:Anđela Krstović/Nova.rs

Više od mesec dana prošlo je od razornih potresa koji su pogodili Tursku i Siriju. Tlo i dalje podrhtava, a zgrade se uklanjaju kako bi se izbegla naknadna urušavanja, piše HRT.

U Karamanmarašu je poginulo nekoliko hiljada ljudi

Potpuno srušene zgrade i višespratnice sravnjene su sa zemljom. Tako danas izgleda Karamanmaraš, grad s oko pola miliona stanovnika. U tim ruševinama i dalje ima tela, a na ulicama se oseti jedan neugodni miris koji vetar dodatno raznosi. Grad je to u kojem je poginulo nekoliko hiljada ljudi, uništeno je otprilike hiljadu zgrada i sada je na terenu teška mehanizacija koja radi na uklanjanju ruševina.

Karamanmaraš se nalazi u podnožju planine Ahir. Ova regija bila je epicentar razornog potresa odakle su se talasi podrhtavanja širili u ostale regije i gradove. Stanovnici uglavnom spavaju u šatorima, a po hranu idu na 200 punktova raspoređenih po gradu. Kažu kako sumnjaju u dosta ambicioznu obećanu obnovu, prenosi Index.hr.

Naime, turske vlasti obećavaju izgradnju novih zgrada i stanova unutar godinu dana, a stanovnici se boje ponavljanja tragičnog scenarija. Naknadnih podrhtavanja tla ne nedostaje. Pre nekoliko dana bio je potres od 4.5 prema Rihteru, što je stanovnicima grada zadalo nove traume.

PROČITAJTE JOŠ:

Stanovnik Karamanmaraša: Bili smo na poslu kad se dogodio potres

„Istrčali smo iz tvornice u kojoj smo radili na obližnje polje pšenice. Potres je celo to vreme trajao. Snimio sam nekoliko snimaka. Uistinu je bilo strašno. Jako smo se tresli. Nebo je bilo potpuno crveno. Pre potresa videlo se zeleno svetlo, zatim je sve pobelelo, a onda je nestalo struje. Prevrnule su se sve mašine, srušili su se zidovi“, rekao je za HRT jedan od stanovnika Karamanmaraša.

„Fabrika je teško oštećena, ali i dalje je u pogonu. Nekoliko kolega izgubilo je život. Poginuli su zajedno sa svojim porodicama. Situacija je zaista vrlo loša. Ne ponovilo se“, dodao je.

BONUS VIDEO: Trenutak udara novog zemljotresa u Turskoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar