Charlotte Bellis
Foto:Instagram/charlottebellis

Trudna novozelandska novinarka Šarlot Belis koja je "zaglavljena" u Avganistanu zbog granične politike njene zemlje u vezi sa kovidom-19, izjavila je danas da će se vratiti kući nakon što joj je vlada konačno ponudila mogućnost za povratak u zemlju.

PROČITAJTE JOŠ:

Najnovija ponuda novozelandske vlade je, kako ocenjuje agencija AP, svojevrstan čin popuštanja nakon što su tamošnji zvaničnici prethodno insistirali da Belis mora ponovo da se prijavi za mesto u karantinskim hotelima u zemlji.

Vicepremijer Novog Zelanda Grant Robertson je, međutim, izjavio danas da je Belis ponuđen vaučer za sobu u karantinskom hotelu.

„Vratiću se u svoju domovinu Novi Zeland početkom marta da rodim našu devojčicu. Tako smo uzbuđeni što ćemo se vratiti kući i biti okruženi porodicom i prijateljima u tako posebnom trenutku“, navela je Belis u saopštenju.

Belis (35), koja se nalazi u 25. nedelji trudnoće, bezuspešno je u više navrata pokušala da uđe u Novi Zeland preko sistema u stilu lutrije, da bi potom aplicirala za hitan povratak, ali je i tada odbijena.

Njen slučaj je vrlo brzo postao velika sramota za Novi Zeland, čijih više hiljada građana u inostranstvu čeka da se oslobodi mesto u graničnim karantinskim hotelima koje vodi vojska.

Kris Bani, šef novozelandskog karantinskog sistema, izjavio je da je nova ponuda predložena Belis jer je Avganistan izuzetno opasan i postoji rizik od terorizma.

Naveo je da postoji ograničena mogućnost da se pomogne ljudima na terenu, posebno nakon povlačenja američkih snaga prošle godine.

Belis je radila kao dopisnik iz Avganistana za katarsku novinsku mrežu “Al Džaziru”, da bi u novembru dala otkaz jer je u Kataru nezakonito biti trudna i neudata.

Ona je potom odletela u Belgiju, pokušavajući da dobije boravak u zemlji svog partnera, slobodnog fotografa DŽima Hajlebruka koji dve godine živi u Avganistanu.

Međutim, čitav proces oko dobijanja boravka bi se, prema rečima Belis, mogao odužiti, zbog čega bi morala da ostane u Belgiji sa isteklom vizom.

Rešenje nije bilo ni u tome da putuje iz zemlje u zemlju sa turističkim vizama dok čeka da se porodi, jer bi je to, kako je istakla, koštalo novca i ostala bi bez zdravstvene zaštite.

Iz tog razloga su se ona i njen partner odlučili da vrate u Avganistan jer su imali vizu, osećali su se dobrodošlo i odatle su mogli da vode bitku za povratak na Novi Zeland.

BONUS VIDEO: Omikron – Novi soj pred vratima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar