Foto: ADEM ALTAN / AFP / Profimedia, EPA-EFE/MAST IRHAM / POOL,EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK MANDATORY CREDIT, EPA-EFE/FILIP SINGER, EPA-EFE/KCNA

Svojom brutalnom invazijom na Ukrajinu, ruski predsednik Vladimir Putin učinio je sebe i svoje pristalice "ranjivim" na krivično gonjenje za ratne zločine, i oni su toga svesni, piše list Politiko. Iz tog razloga, ovaj medij analizirao je gde bi ruski "car" mogao da pobegne u slučaju da zaista dođe do krivičnog gonjenja. Neke opcije su očekivane, dok druge navode da razmišljanje o njegovim dosadašnjim saveznicima...

Ako slušate govore, konferencije za štampu i medijske nastupa ruskih stručnjaka i političkih ličnosti, čućete prikrivenu struju straha da će završiti na „tribunalu“ kao što se desilo i bivšem jugoslovenskom lideru Slobodanu Miloševiću.

Dok ratni napori Kremlja padaju pred žestokim kontranapadima Ukrajine, izgledi za pobedu blede i rizik od promene režima raste, Putin i njegovi prijatelji sigurno moraju da razmatraju svoje izlazne strategije.

Politiko je razgovarao sa Kristin Van den Vingert, bivšom sudijom Međunarodnog krivičnog suda pravde u Hagu, jednog od sudova koji istražuju osumnjičene zločine u Ukrajini.

Van der Vingart, koji je sada specijalni savetnik tužioca MKS-a Karima Kana, rekao je da će svako potencijalno suđenje za ratne zločine verovatno biti odugovlačeno i mukotrpno, ali bi tim MKS-a koji već prikuplja dokaze na terenu mogao da pomogne.

Foto:profimedia.rs

Van den Vingart je rekla da bi samo učešće u zločinima u Buči, gde su otkrivene masovne grobnice i vazeni leševi nakon povlačenja Rusije, verovatno bilo dovoljno za doživotnu kaznu u slučaju da MKS dođe do počinilaca.

Problemi dolaze ako stvari postanu zaista mračne za Putina u Rusiji, a on je, kako navodi Politiko, „kriv“ za desetine smrtnih slučajeva u Ukrajini. Gde bi mogao da pobegne ako bi mu pretilo suočavanje sa pravdom?

Putinovi advokati bi mu verovatno savetovali da ode u zemlju koja nije potpisala statut MKS-a, rekla je Van den Vingert, posebno u onu koja bi oklevala da ga izruči.

Foto:Gavriil Grigorov/Kremlin Pool; Alexei Alexandrov; AP; Rodrigo Abd; AP; Vadim Belikov; AP; Leo Correa; Ap

Evo nekih od mesta na koja bi Putin mogao da ode.

Kina

Putin je nazvao Si Đinpinga svojim „bliskim“ drugarom, a kineski predsednik je navodno opisao svog ruskog kolegu kao „najboljeg i najvećeg prijatelja“. Dvojica autokrata su toliko bliska da su se videli na zabavi kako bi proslavili Sijev 66. rođenan. A s obzirom da je Si nedavno obezbedio svoj treći mandat, što praktično znači da bi mogao da vlada doživotno, teško da će Putin sklopiti „dogovor“ sa nekim drugim.

Međutim, rusko-kineski odnosi su više opisani kao strašteki, nego kao istinski topli, a Peking možda neće želeti da rizikuje trgovinu sa Zapadom tako što će prihvatiti da zbrine Putina.

Si Djiping
Si Đinping Foto:EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Sirija

Sirijski predsednik Bašar el Asad je tražio Putinovu pomoć da brutalno uguši ustanak u svojoj zemlji 2015. godine, pa šta je onda malo iznanstvo između dva dugogodišnja prijatelja? U stvari, na internetu se šuška da bi Putin mogao da se preseli u Alepo sa svojim ljudima ako izbugi rat.

Putin bi verovatno mogao da pređe turski – a samim ti i NATO – vazdušni prostor da bi stigao do Sirije, pa bi donekle mogao da bude izložen. Što je još važnije, bez ruske podrške i Vagnerovih plaćenika, koji bi pomagali Asadu, Sirija možda neće dugo da bude bezbedna zemlja za Putina.

Bašar al Asad
Bašar al Asad Foto: EPA-EFE/SANA

Iran

Sa iranskim nuklearnim sporazumom koji je poboljšao odnose sa Zapadom, ali je posle poništen, Teheran nema mnogo toga da izgubi ako primi Putina. U stvari, sankcije koje su uvedene i Rusiji i Iranu poslednjih godina, ojačale su odnose, a Teheran je postao omiljeni ruski dobavljač dronova. Bonus je i to što je poznato da Putin izbegava alkohol, pa ga javna zabrana konzumacije pića neće mnogo uznemiriti.

Tekući masovni protesti protiv vlasti u Iranu mogu da znači da su aktuelnoj garnituri na vlasti dani odbrojani. Prijatelji ajatolaha možda neće biti popularni u narednim mesecima i godinama. Putin sigurno ne bi želeo da doživi istu sudbinu kao i ruski diplomata i pesnik iz 19. veka Alekandar Gribojedov koji je ubijen u Teheranu.

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei,
Ali Hamnei Foto: EPA-EFE/IRANIAN SUPREME LEADER OFFICE HANDOUT

Severna Koreja

Severna Koreja je još jedan prijatelje Rusije, kao i potencijalni dobavljač oružja. Na čelu države je mladi vođa koji ne pokazuje znake da će uskoro izgubiti vlast. Veliki deo nacije živi u siromaštvu, a kako Putin deli raskošni životni stil kao i severnokorejski vođa, čini se da će mu biti udobno tamo.

Putin bi mogao da prođe kao Džejms Džozef Dresnok, američki vojnik koji je pobegao u Severnu Koreju pa je glumio tamo u mnogim propagandnim filmovima.

Međutim, Pjongjang je ipak grad u kom važe stroga pravila za život i gde se sve kontroliše. Osim toga, postoji rizik od Kimovog zveckaja nuklearnim oružjem.

Kim Džong Un Foto:EPA-EFE/JORGE SILVA

Ujedinjene Arapski Emirati

Putin bi mogao da proba da nađe utočište i u UAE. Avganistanski predsednik Ašraf Gani je pobegao upravo tamo kada je napustio svoju zemlju prošle godine. Bivši španski kralj Huan Karlos je tamo proveo dve godine nakon što se suočio sa istragom o navodnoj korupciji. Osim toga, UAE su ruske udare u Siriji opisali kao napade na zajedničkog neprijatelja.

Njegovi neprijatelji bi ovo mesto videli kao laku metu za ostvarivanje svojih ciljeva, što znači da u UAE ipak nisu najbolja opcija za Putina. Zapad mnogo više zavisi od susedne Saudijske Arabije.

PROČITAJTE JOŠ:

Saudijska Arabija

Odnosi saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana i Putina su se poboljšali tokom protekle godine. Dve supersile su produbile odnose uprkos invaziji na Ukrajinu. Ove dve zemlje koordiniraju energetku politiku i dele zajedničke vrednosti kada je u pitanju način na koji vladaju svojim zemljama.

Mohamed bin Salman, Vladimir Putin Foto: BANDAR AL-JALOUD/Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia; profimedia.rs, SERGEI BOBYLEV / SPUTNIK / KREM/EPA-EFE

Kako je Saudijska Arabija označena „zemljom bez morala kada su ljudska prava u pitanju“, Politiko ističe da bi bila idealno utočište za Putina. Primer je i to što su saudijci platili zbačenom diktatoru Ugande da živi luksuznim životom u Džedi dve decenije.

Ipak, Putin je u Siriji stao na stranu Asadovog režima i podržao je Iran, najvećeg neprijatelja Saudijske Arabije. Zbog toga bi kada je Putin u pitanju, Rijad mogao da stane na stranu SAD.

Odmaranje na kauču u Šrederovoj turskoj vili

Turska nije članica MKS, tako da tu nema rizika od izručenja. Ali s obzirom da je turski lider Redžep Tajip Erdogan posrednik u pregovorima Kijeva i Moskve, ne bi bilo nemoguće da Putin dogovori amnestiju. Postoji još jedna prednost Turske: bivši kancelar Nemačke Gerhard Šreder, donedavni član odbora ruske kompanje Rosnjeft i gasnog giganta Gasproma, jedan je od Putinovih najbližih prijatelja.

Gerhard Šreder Foto: EPA-EFE/OMER MESSINGER

Postoji jedan problem sa ovim planom: „Ne možete dobiti amnestiju za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti“, rekla je Van den Vingart. Ona je ukazala na presedan bivšeg liberijskog predsednika Čarlsa Tejlora, koji je amnestiran u Nigeriji. Kada je formiran specijalni tribunal za istragu, njegova amnestija je opozvana i on je osuđen na 50 godina zatvora.

Slobodna soba kod Merkelove

Berlin je dugo bio magnet za rusku dijasporu, još od perioda carske Rusije. Iako tržište nekretnina deluje nategnuto, čini se da bi Putin mogao da zamoli bivšu nemačku kancelarku Angelu Merkel za pomoć. Ona je uvek podržavala Putinovu energetku politiku i gasovode, a njih dvoje bi mogli da razgovaraju i na nemačkom i na ruskom jeziku.

Nemačka je otvorila sopstvenu istragu o navodnim ruskim ratnim zločinima u Ukrajini. Sa druge strane, Merkel je poznata po štedljivom načinu životu, pa bi njen životni stil mogao da smeta ruskom lideru.

Angela Merkel Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Mađarska

Unutar EU, Mađarska je verovatno jedini Putinov saveznik. Premijer Viktor Orban nije podržavao sankcije bloka protiv Rusije, odbio je da pošalje vojnu pomoć Kijevu, a čak je i potpisao gasni sporazum sa Kremljom nakon invazije na Ukrajinu.

Ali, ulazak u EU bi bila loša ideja za Putina. Mađarska je potpisnica MKS-a i članica je sistema Evropskog naloga za hapšenje.

Viktor Orban Foto:EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Maskova kolonija na Marsu

Ilon Mask je predlagao svoj mirovni plan za Ukrajinu, koji bi najviše išao na ruku Putinu. Kako piše Politiko, Ilon Mask bi mogao da Putinu pruži utočište u koloniji na Marsu koju planira na napravi.

Sedišta u raketama Spejs Iksa nisu jeftina, a poznato je da Mask ništa ne daje besplatno. Dakle, Putin bi morao papreno da plati kartu. Navodno košta čak 55 miliona dolara da stignete do Međunarodne svemirske stanice.

Ilon Mask
Ilon Mask; Foto: EPA-EFE/Carina Johansen

BONUS VIDEO: Zelenski u Hersonu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare