Rakete Severna Koreja
Rakete Severna Koreja Foto:Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Severna Koreja je danas ispalila ”neidentifikovani projektil”, koji je eksplodirao u vazduhu odmah nakon, kako se čini, neuspelog lansiranja, saopštila je vojska Južne Koreje.

“Sumnja se da je projektil ispaljen sa jednog aerodroma koji se nalazi izvan Pjongjanga“, saopštilo je ministarstvo odbrane Južne Koreje.

Istovremeno, neimenovani izvor iz japanskog ministarstva odbrane je okarakterisao ovaj projektil kao potencijalnu balističku raketu, javila je japanska televizija NHK.

Crveni dim na nebu

Kako navodi BBC, test je obavljen jutros po lokalnom vremenu, nakon čega se začuo se zvuk poput onog koji stvaraju veliki avioni, a potom i snažna buka nakon što je projektil pao.

Na nebu se pojavio crveni dim. Stručnjaci tvrde da je dim karakterističan za neuspela testiranja projektila te da je veoma otrovan za ljude.

Pročitajte još:

Od početka godine, Pjongjang je obavio ukupno devet testiranja projektila, uključujući novi interkontinentalni balistički projektil. Minimalni domet tog projektila iznosi 5.500 kilometara, što znači da može pogoditi mete u SAD-u. Ovi projektili su dizajnirani da nose nuklearne bojeve glave.

UN je zabranio Severnoj Koreji da testira balističke projektile i nuklearno naoružanje, zbog čega su joj uvedene sankcije. Severnokorejski lider Kim Džon Un, koji je nakon dogovora sa tadašnjim predsednikom SAD Donaldom Trampom uveo moratorijum na testiranje raketa dugog dometa, 2020. godine saopštio da ne namerava da održi to obećanje.

BONUS VIDEO Kim Džong Un predstavio novo naoružanje Severne Koreje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar