Veliki planovi oko istorijskog događaja - krunisanja kralja Čarlsa, konačno su otkriveni. Prema navodima izvora bliskih kraljevskoj porodici, na događaju, na kojem će učestvovati nekoliko stotina pripadnika oružanih snaga, jedna od glavnih atrakcija biće kraljevski dragulji. Višenedeljna nagađanja o prisustvu dva gosta pretila su da zasene ono što bi mogao da bude najveći događaj u životu britanskog monarha. Ipak, princ Hari je, nedelju dana posle roka, objavio da će doći na očevo krunisanje, ali bez svoje supruge Megan, vojvotkinje od Saseksa, a ovo su svi detalji događaja decenije u Velikoj Britaniji.

Povorka

Ruta dužine dva kilometra malo je kraća od rute kojom je pokojna kraljica Elizabeta išla do crkve i ona će stići u 11 sati pre podne na versku službu. Čarls želi da ceremonija kraće traje, kao i da bude manje ekstravagantna od trosatne ceremonije za kraljicu Elizabetu Drugu.

U povorci će učestvovati nekoliko stotina pripadnika oružanih snaga iz Ujedinjenog Kraljevstva, Komonvelta i britanskih prekomorskih teritorija.

Kraljica Elizabeta Foto: akg-images / Profimedia

Od Bakingemske palate, kraljevski par – Čarls i Kamila, putovaće duž gradskog centra, oko Trafalgar skvera, duž Vajthola i kroz Parlament da bi stigao u Vestminstersku opatiju.

Nakon povratka u palatu, kraljevski par primiće pozdrave od trupa na paradi, pre nego što će izaći na balkon gde će prisustvovati letu mlaznjaka Kraljevskog vazduhoplovstva.

Simboli monarha

Kruna koja će pripasti kralju Čarlsu ima zlatni okvir težak 2,2 kilograma u kome su postvljeni rubini, ametisit, safiri, topaz i turmalin. Krunu je nosila Elizabeta tokom krunisanja a veličina je sada prilagođena za njenog sina. Kamila će biti krunisana krunom kraljice Marije i držaće štap kraljice-supruge sa golubom.

Foto: Crown Copyright / PA Images / Profimedia

Čarlsova kruna napravljena je za kralja Čarlsa II, 1661. godine, a kruna kraljice Marije, koju će nositi novoizabrana kraljica, u međuvremenu je izmenjena, tako da uključuje i dragulje pokojne kraljice Elizabete II.

Nakon službe krunisanja, krunu Svetog Edvarda koju će Čarls dobiti na početku ceremonije, zamenice Imperijalna državna kruna ili kruna države. Carska državna kruna, takođe se koristi u svečanim prilikama, kao što je otvaranje parlamenta.

Foto: Shutterstock

Organizatori su stali u odbranu upotrebe kraljevskih dragulja sa slonovačom, iako je prošlog avgusta princ Vilijam podržao sankciju prema kojoj je jedan čovek osuđen na petogodišnju kaznu zatvora zbog trgovine rogova nosoroga i slonove kosti.

Zvaničnik Bakingemske palate saopštio je da je slonovača deo istorijske kolekcije, tako da je očekivano da kraljevski dragulji sadrže slonovaču. S tim u vezi, kraljica Kamila držaće žezlo od slonovače.

Na krunisanju će se koristiti i niz kraljevskih regalija, uključujući kraljevsku kuglu, zlatne mamuze, dva buzdovana od srebrne pozlate sa drvetom hrasta iz 1660. godine, pet mačeva iz 1600. godine, kraljevski prsten i žezlo sa krstom i golubom.

Kraljevska kugla napravljena je od zlata u 17. veku i predstavlja vlast kralja i simbolizuje hrišćanski svet. Kugla je podeljena na tri dela sa trakama od dragulja.

„Mač vremenske pravde“ označava ulogu monarha kao šefa oružanih snaga, a „mač duhovne pravde“ simboliše monarha kao branioca vere. „Mač milosti“ sa tupim vrhom, označava milost kralja. Mačevi su prvi put korišćeni na krunisanju kralja Čarlsa I, 1626. godine.

Kraljevski prsten sastavljen je od safira, rubina i dijamanata. Napravljen je za kralja Vilijama IV, 1831. godine.

Kočije

U jednom odstupanju od tradicije, Čarls i kraljica pratilja Kamila, izaći će iz Bakingemske palate u kočijama napravljenim za 60. rođendan kraljice Elizabete. Kočija imaju klimu, prozore na automatsko spuštanje i sistem amortizera koji će omogućiti udobniju vožnju nego kočija koju je Čarlsova majka koristila za svoje krunisanje. Oni će se vratiti nazad u tradicionalnoj kočiji, staroj 260 godina.

Zlatna kočija teška 4.000 kilograma koju vuku osam konja poznata je po izrazito neudobnoj vožnji. Elizabeta je opisala vožnju kao „užasnu“,  kraljica Viktorija se žalila na užasne oscilacije, a Vilijam IV je rekao da je osećaj kao da si u brodu na uzburkanom moru.

Kočija je teška toliko da može da se kreće brzinom hoda, a to bi trebalo da omogući ljudima koji će stajati duž putanje da vide novokrunisane kralja i kraljicu.

Ulje

Ulje koje će biti korišćeno tokom krunisanja britanskog kralja Čarlsa osvešteno je u Jerusalimu na ceremoniji u crkvi Hristovog groba i nalazi se u zlatnoj ampuli u obliku orla sa raširenim krilima.

Sveto ulje za krunisanje kralja Čarsla (74) je poput onog korišćenog za krunisanje kraljice Elizabete Druge 2. juna 1953. godine, a formula je stara stotinama godina.

Čarlsova baka, princeza Alisa od Batenberga, je sahranjena u ruskoj pravoslavnoj crkvi Svete Marije Magdalene na Brdu maslina. Kralj je bio na njenom grobu tokom posete Izraelu 2020. godine.

Srebrno-pozlaćena kašika za krunisanje je najstariji predmet koji se koristi na krunisanju, a prvi put je upotrebljena 1349. godine.

„Emodži“

Krunisanje će imati svoj emodži kao pokazatelj prvog britanskog krunisanja u vreme društvenih mreža. Krunisanje kraljice Elizabete Druge pre 70 godina, bilo je prvo koje je prenosila televizija.

„Emodži“ je šareni motiv koji prikazuje krunu svetog Edvarda iz 17. veka ukrašenu draguljima i ljubičastom somotskom kapom.

Zvanice

Sva braća i sestre kralja Čarlsa učestvovaće na ceremoniji, uključujući princa Endrua, kome su prošle godine oduzete kraljevske titule zbog optužbi za silovanje.

Dva značajna člana kraljevske porodice izostaće sa krunisanja, najmlađi sin princa Vilijama i Kejt Midlton – princ Luis i njegov rođak princ Arči, najstarije dete princa Harija i Megan Markl.

Veruje se da su njihove godine razlog izostanka. Naime, princ Luis puni samo pet godina krajem aprila, dok Arči početkom maja puni četiri godine.

Umesto njih, počasni gost na krunisanju biće devetogodišnji princ Džordž. Kako su mediji preneli, dečak će nositi odeću kralja Čarlsa u Vestminsterskoj opatiji, kao i još trojica dečaka.

Princ Džordž i princeza Šarlot Foto:James Whatling / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Kraljicu Kamilu u Vestminstersku opatiju pratiće njena tri unuka, Frederik i 13-godišnji blizanci Gas i Luis.

Umesto američkog predsednika, ceremoniji će prisustvovati prva dama Džil Bajden, dok je australijski premijer Entoni Albaneze saopštio da će doputovati sa grupom državnih zvaničnika.

Džil Bajden Foto: EPA/LUONG THAI LINH

Britanski tabloidi objavili su kako su pevači Adel i Ed Šeran odbili poziv na krunisanje, kao i dugogodišnji prijatelj princeze Dajane, Ser Elton Džon.

Na čuvenom kraljevskom balkonu, „stisnuće se“ 15 članova kraljevske porodice, koji će nakon ceremonije pozdraviti okupljene.

„Omražene“ zvanice

U samom finišu priprema, Bakingemska palata potvrdila je dolazak princa Harija na krunisanje i dodala da će Megan Markl ostati u Kaliforniji s njihovom decom princom Arčijem i princezom Lilibet.

Ipak, pojedini analitičari procenjuju da će princ naići na „ledeni“ prijem, ali i da je odugovlačio da javno saopšti svoju odluku jer je pregovarao o svojoj ulozi na ceremoniji.

Knjiga princ Hari Foto:Ritzau Scanpix/Ida Marie Odgaard via REUTERS

Nije tajna da su odnosi između para i ostatka porodice napeti nakon što je princ Hari ranije ove godine objavio memoare „Spare“. Princ u svojoj knjizi tvrdi da se, zajedno sa suprugom, povukao iz kraljevske porodice 2020. godine zbog nedostatka podrške kraljevske porodice kad su tabloidi na „rasističkom nivou“, maltretirali njegovu suprugu Megan.

Međutim, nova knjiga o kraljevskoj porodici Roberta Džobsona „Naš kralj“, samo je dodatno doprinela slomu odnosa princa Harija i porodice, jer je autor u knjizi izneo „škakljive“ detalje o porodičnim odnosima.

Megan Markl i princ Hari
Megan Markl i princ Hari Foto:EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Posebno je istakao navodnu svađu Harija i Čarlsa oko novca.

Džobson piše kako je Hari redovno kontraktirao pokojnu kraljicu, što je ona teško podnosila, pa ga je upućivala na svoga oca Čarlsa.

Pročitajte još:

„Princ Čarls je jednostavno prestao da prima Harijeve pozive nakon što ga je sin opsovao i više puta tražio novac“.

U prilog tome idu i spekulacije kako je kraljica Elizabeta II smatrala da je Hari „potpuno opsednut“ Megan, pa ne može realno da donosi odluke.

Princ i Megan retko odlaze u Veliku Britaniju od kada su se odselili u SAD. Bili su zajedno na sahrani kraljice Elizabete Druge u septembru, a pre toga je samo Hari bio na sahrani svog dede, princa Filipa 2021. godine, usred pandemije korona virusa.

BONUS VIDEO Kraljica Elizabeta – 70 godina na tronu Velike Britanije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar