Foto:Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia/StratCom ZSU/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images/EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV/EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY/Siegra Asmoel / imageBROKER / Profimedia

Zambijski student Lemehani Nirenda koji je poginuo u Ukrajini borio se za privatnu vojnu grupu Vagner, saopštio je ruski biznismen Jevgenij Prigožin, blizak saveznik predsednika Vladimira Putina.

Prigožinova kompanija Konkord saopštila je danas da je Vagner regrutovao Nirendu, prenosi Rojters.

„Da, dobro se sećam ovog mladića“, rekao je Prigožin u pisanom odgovoru na pitanje novinara da li se Zambijac borio za Vagner.

Prigožin je rekao da je Nirenda umro kao „heroj“ i da je „jedan od prvih koji je provalio u neprijateljske rovove 22. septembra“.

Rojters nije mogao da proveri okolnosti Nirendine smrti ili Prigožinovu tvrdnju da se dobrovoljno pridružio Vagneru.

Zambija je saopštila da traži od Moskve objašnjenje kako je Nirenda (23) poginuo u Ukrajini iako je služio zatvorsku kazne u blizini ruske prestonice, prenosi Rojters.

Zambijsko ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje saopštilo je da je „čvrsto angažovano“ u pokušaju da se posmrtni ostaci njihovog državljanina vrate u domovinu.

Nirendin otac je rekao da je njegov sin služio devetogodišnju zatvorsku kaznu na periferiji Moskve zbog krivičnog dela u vezi sa drogom. Njegova porodica je rekla da nije jasno kako je regrutovan niti ko ga ja regrutovao, prenosi Rojters.

***

BONUS VIDEO: Eksplozije odjekuju Kijevom, Rusija zasula Ukrajinu sa 40 krstarećih raketa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar