Foto:Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia

Ukrajinsko zauzimanje grada na teritoriji čiju je aneksiju proglasio predsednik Rusije Vladimir Putin pokazuje da Ukrajinci napreduju i da su u stanju da se suprotstave ruskim snagama, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

„Videli smo da su uspeli da zauzmu novi grad Liman i to pokazuje da Ukrajinci napreduju, da su u stanju da potisnu ruske snage zbog njihove hrabrosti, veštine, ali i zbog naprednog naoružanja koje im SAD i drugi saveznici pružaju“, rekao je Stoltenberg u intervjuu za NBC.

Najbolji način da se suprotstavi proklamovanoj ruskoj aneksiji delova Ukrajine je nastavak podrške vladi u Kijevu, kazao je on, preneo je Rojters.

Upitan o zahtevu Ukrajine za ubrzano članstvo u zapadnom odbrambenom savezu, Stoltenberg je rekao da svaka odluka o članstvu mora biti doneta konsenzusom svih 30 saveznika koji moraju da pristanu da donesu takvu odluku.

NATO podržava pokretanje istrage o očiglednoj sabotaži ruskih gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2 koji vode od Rusije do Evrope ispod Baltičkog mora, kazao je generalni sekretar NATO.

„Svaki namerni napad na ključnu infrastrukturu NATO naići će na čvrst i jedinstven odgovor“, istakao je on.

***

BONUS VIDEO: Finska i Švedska pred vratima NATO – Rusija preti odgovorom

Komentari

Svi komentari (0)