Foto:Shutterstock

Španija je danas postala prva država na svetu sa zvaničnom statistikom o femicidima, prenosi "El Pais".

Španska vlada od sada, kao femicid, neće računati samo ubistva koja su počinili partneri ili bivši partneri – što je činilo okvir seksističkog nasilja – već i sva ona koja imaju rodnu komponentu, jer je nasilje povezano sa mizoginijom i nejednakim odnosima moći.

Oblast veza se proširuje, pa se osim partnera i bivšeg partnera, počinioci femicida, svrstavaju u četiri kategorije: porodica, seksualna, društvena i vikarna, navodi „El Pais“.

Španska državna sekretarka za ravnopravnost Angela Rodrigez i vladin delegat za borbu protiv rodnog nasilja Viktorija Rosel poručili su danas da je to „nešto što dugujemo društvu i ženama“, prenosi Telegraf.

Tri važna podatka proizilaze iz dosadašnjih analiza, rekla je Rodrigez.

Prvi je, kako je navela, da su žene suočene sa nasiljem tokom celog života, a ne samo kada su u paru.

Drugi pokazuje da deca, unuci i muškarci koji žive sa ovim nasiljem od rođenja, takođe održavaju one odnose moći koje vide kod kuće, i to ne samo kada odrastu i ne samo sa svojim partnerima, kaže Rodrigez.

Poslednji još jednom potvrđuje, kako je navela, da je ideja seksualnog terora svojstvena nepoznatim napadačima daleko od stvarnosti.

„Da li je ubistvo žene koje je počinio muškarac femicid? Ne, jer mora postojati rodna komponenta, seksistička, odnosno da se ubistvo dešava zbog nejednake strukture moći između muškaraca i žena“, ističe Rodrigez.

Ova nova statistika, rekla je Rodrigez, nije tehničko pitanje, već duboko političko i služi da se imenuje ono o čemu se do sada ćutalo.

To je, kako je navela, čin razbijanja te tišine, a takođe i reparacije za žrtve, i mora da služi za fokusiranje na nejednakost moći koju žene trpe tokom svog života.

Prema podacima od januara do juna ove godine, u Španiji je ubijeno 19 žena koje su bile žrtve muškaraca koji su ih poznavali.

Džesika Mendes, 29-godišnja žena koju je ubio njen komšija Hose Ejrin udarivši svojim automobilom u njen prošlog marta u španskom mestu Pontevedri, zvanično je danas proglašena žrtvom seksističkog nasilja, što je okarkterisano kao prvi slučaj femicida prema novim regulativama, dodaje „El Pais“.

Podaci iz prve statistike femicida pokazuju da su ga počinili rođaci u 11,58 odsto slučajeva i počinioci iz društva u 32 procenata, dok je seksualnih femicida bilo 10 odsto.

U 78,9 odsto slučajeva agresor nije pokušao samoubistvo, dok je u slučaju femicida kod partnera ili bivšeg partnera više od polovine počinilaca to pokušalo ili uspelo.

BONUS VIDEO: Pucnjava u Međimurju: Jedna žena ubijena, među ranjenima i devojčica

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar