Foto: Khaled DESOUKI / AFP / Profimedia, privatna arhiva

Egipatski sud planira da emituje uživo vešanje ubice Mohameda Adela jer je namrt izbo studentkinju koja je odbila njegovu ponudu za brak.

Mohamed Adel (21) proglašen je krivim za ubistvo svoje kolegnice sa Univerziteta Mansura Naire Ašraf, kada je ona odbila njegovu prosidbu.

Sud je sada zatržio da se njegovo pogubljenje prenosi uživo kako bi se sprečilo da se slični zločini dešavaju u budućnosti.

U svom pismu Parlamentu, sud je napisao: „Emisija, čak i ako je samo deo početka postupka, mogla bi da postigne cilj odvraćanja, koji je postignut emitovanjem same presude“.

Zastrašujući snimci koje je tužilaštvo koristilo prikazuju kako Adel napada Ašraf ispred Univerziteta Mansura u blizini delte Nila 20. juna.

Ona je tada krenula da polaže završni ispit, prenose lokalni mediji. Ašraf je preminula na licu mesta dok su besni prolaznici uhvatili Adela dok je držao nož i stajao iznad njenog tela, što se vidi na snimku.

Izbodena je nekoliko puta, uključujući vrat i grudni koš, prenose lokalni mediji. Adel je uhodio studentkinju i odlučio je da je ubije nakon što je odbila njegovu ponudu za brak, rečeno je na sudu.

Foto: Khaled DESOUKI / AFP / Profimedia

Sud ga je osudio na smrtnu kaznu 28. juna, a onda je kaznu potvrdio nedelju dana kasnije. Sada je sud zatražio da zakonodavna vlast promeni statut koji reguliše smrtnu kaznu kako bi egzekucija mogla da se gleda uživo.

PROČITAJTE JOŠ:

„Imamo 60 dana da osporimo smrtnu kaznu protiv Adela“, rekao je advokat optužbenog Farid El-Deb. Ovaj advokat je poznat u Egiptu po tome što je branio pokojnog predsednika Hosnija Mubaraka.

Poslednji put je smrtna kazna prenošena uživo na televiziji 1998. godine, kada su pogubljena trojica muškaraca koji su ubili ženu i njeno dvoje dece u kući u Kairu. U Egiptu metod pogubljenja za civile je vešanje.

****

BONUS VIDEO: Rolerkoster smrti: Otkačio se vagon, poginula devojčica

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News