Mona Heidari
Mona Heidari Foto:Twitter/IranHumanRights.org@ICHRI

Sajad Hejdari odrubio je glavu svojoj 17-godišnjoj partnerki Moni Hejdari, a potom paradirao gradom sa njenom glavom u rukama šetajući provnicijom Huzestan u Iranu, ne skidajući osmeh sa lica.

Ubistvo Mone Hejdari, prijavljeno je 5. februara, i to je najnoviji slučaj „ubistva iz časti“ u kojem uglavnom žene ubijaju njihovi muški rođaci zbog toga što su obeščastila svoju bekstvom, preljubom, seksualnom aktivnošću, razvodom ili bilo kakvim “kvarenjem” ugleda porodice.

Pročitajte još:

Ubistvo šokiralo naciju i obnovilo debatu o široko rasprostranjenom nasilju nad ženama.

Mona Hejdari je navodno pobegla u Tursku i mesecima pre ubistva živila sa Sirijcem kog je upoznala preko interneta.

Sa Heidarijem je imala trogodišnjeg sina.

Ubijena je svega nekoliko dana nakon povratka u Iran, a prethodno ju je, navodno, porodica uveravala da joj niko neće naškoditi.

Prema nezvaničnim informacijama presudili su joj suprug i njegov brat. Oni su uhapšeni i nalaze se u pritvoru, prenosi Al Džazira.

Foto:printscreen/instagram.com/middleeastmatters

Inače, Hejdari nikada nije želela da se uda za svog prvog supruga, a njihovog sina rodila je samo 14 godina.

Potpredsednica službe zadužene za ženska i porodična pitanja u Iranu Aniseh Kazali napisala je na Tviteru nakon ubistva Mone Hejdari da je parlament stavio hitnu reviziju zakon o pravima i zaštiti ženama i da će iz njega biti uklonjeni svi nedostaci.

Kazala je rekla kako će ubica dobiti najstrožu kaznu, ne iznoseći više detalja.

Hadi Gemi, izvršni direktor Centra za ljudska prava koji ima sedišta u Njujorku u Iranu, rekao je da su iranske vlasti odgovorne za smrt Hejdari u istoj meri kao ubice.

„Obezglavljena devojka bi danas bila živa da je iranska vlada donela zakone protiv okrutne prakse dečjih brakova i zaštite od nasilja u porodici“, napisao je Gemi na Tviteru.

Monstruozno ubistvo Hejdari nije usamljen slučaj. Ne postoje pouzdani statistički podaci o ubistvima iz časti u Iranu. Veruje se da mnogi slučajevi ostaju neprijavljeni i da se zataškavaju.

Društveni aktivista Atefeh Baravi rekao je prošlog meseca da je u protekle dve godine 60 žena u provinciji Huzestan ubijeno iz časti, a da se niko od počinilaca nije suočio sa kaznama, a porodice žrtava nisu čak ni podnele tužbe.

BONUS VIDEO: Ubistvo na pumpi u Leskovcu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare