Foto: Printscreen/The Insider, Profimedia

Sin portparola Kremlja Dmitrija Peskova - Nikolaj, borio se u Ukrajini u sklopu paravojne formacije Vagner, otkrio je šef te plaćeničke grupe Jevgenij Prigožin. Tu informaciju je potvrdio i sam Nikolaj, koji je ispričao da mu je otac pomogao da se poveže sa Vagnerom.

Šef Vagnera kazao je kako je savetovao Peskovu da ne šalje svog sina da se pridruži regularnim ruskim snagama koje je Prigožin više puta kritikovao zbog loše opreme i neadekvatne obuke i vođstva.

Ubrzo potom, oglasio se i sam Nikolaj Peskov i za Komsolskaju pravdu (KP) potvrdio da se borio u Ukrajini na strani Vagnera.

Foto: REUTERS, Profimedia, EPA-EFE, Tanjug AP,

„Kada sam doneo odluku da se pridružim ‘specijalnoj vojnoj operaciji’, nisam znao kako da to uradim. Pogotovo zato što, kada je sve počelo, nije bilo toliko informacija kao sada. Morao sam da pitam svog oca. Pitao sam ga kako da se povežem sa privatnom vojnom grupom i on mi je pomogao u tome“, rekao je Peskov. Nije objasnio zašto je odlučio da potpiše ugovor sa Vagner grupom, a ne sa Ministarstvom odbrane.

Sin Dmitrija Peskova, jednog od najbližih saradnika Vladimira Putina, rekao je da je otišao u rat jer je smatrao da je to njegova dužnost.

Jevgenij Prigožin Foto:REUTERS/Yulia Morozova

On je prokomentarisao i telefonski razgovor koji je vodio sa Dmitrijem Nizovstevim, saradnikom Alekseja Navaljnog. Nizovcev je, pretvarajući se da je vojni oficir, pronašao broj Peskovljevog sina u jesen 2022. i pitao ga da li će se boriti u Ukrajini. U tom trenutku, Nikolaj je odbio.

POGLEDAJTE JOŠ:

Tokom intervjua za KP, Peskov je objasnio da se već spremao da služi kada je do njega stigao saradnik Navaljnog. Rekao je da je „bio nervozan“ zbog predstojećeg puta , pa je odgovorio negativno.

Kako je objasnio, u Vagneru je bio pod drugim imenom i da je odlikovan medaljom za hrabrost za „određeni borbeni podvig“ u Ukrajini.

BONUS VIDEO Radić: Vagner može da stvori unutrašnje probleme Putinu