Aleksandar Sirski Foto:EPA-EFE/YEVGEN HONCHARENKO

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski smenio je vrhovnog komandanta Valerija Zalužnog i na njegovo mesto imenovao generala Aleksandra Sirskog.

„Sreo sam se s generalom Zalužnijem i zahvalio mu na dve godine službe. Od danas, novi tim preuzima rukovodstvo nad Oružanim snagama Ukrajine. Na čelo Oružanih snaga Ukrajine postavljen je general Aleksandar Sirski“, rekao je Zelenski.

Najava je usledila nakon više izveštaja ukrajinskih i stranih medija, pozivajući se na anonimne izvore u vladi, da je Zelenski trebao da smeni glavnog komandanta.

Zelenski je potvrdio u intervjuu 4. februara za italijansku medijsku kuću „Rai“ da planira promene u ukrajinskom vojnom rukovodstvu.

Zalužni je, uz predsednika, objavio sličnu poruku.

„Upravo smo se sastali s predsednikom. Doneta je odluka o potrebi promene pristupa i strategije. Izazovi u 2022. godini bili su drugačiji od ovih u 2024. Stoga svi moraju da se promene i prilagode novoj stvarnosti. Da zajedno pobedimo“, dodao je.

Izvor Kijev independenta u Generalštabu Oružanih snaga Ukrajine potvrdio je prošle nedelje da je Zalužni trebao da bude otpušten, ali, kako je navedeno, izvor nije bio ovlašćen da razgovara s novinarima.

Pročitajte još...

Odgovarajući na medijske izveštaje, Sjedinjene Američke Države, glavni saveznik Ukrajine, saopštile su Kijevu da se neće mešati u kadrovske odluke u zemlji. Navode, koje je potvrdio i američki savetnik za nacionalnu bezbednost, Džejk Salivan.

Zalužni je bio glavnokomandujući ukrajinske vojske od jula 2021. Izveštaji o neslaganjima sa Zelenskim prvi put su se pojavili u novembru 2023, a dodatno su podstaknuta nakon Zalužnijevog intervjua o ratnom stanju koji je dao za Ekonomist, 1. novembra. Tada je rekao da postoji opasnost da Ukrajina uđe u zamku dugotrajnog rata.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar