Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Najmanje tri člana saudijskog odreda za ubistvo koje je ovo kraljevstvo osudilo za ubistvo Džamala Kašogija, žive i rade u "smeštaju sa sedam zvezdica" unutar bezbednosnog kompleksa koji vodi vlada u Rijadu, prema izvoru povezanom sa visokim članovima saudijske obaveštajne službe.

Veruje se da atentatori borave u vilama i zgradma koje vodi Državna bezbednosna agencija Saudijske Arabije – daleko od zidova njenih zloglasnih zatvora. Izvor je razgovarao sa dva svedoka koji tvrde da su videli optužene muškarce. Rekli su da članovi porodica često posećuju muškarce, koji mogu da koriste teratanu i radni prostor na lokaciji.

Svi su osuđeni pred saudijskim sudom, u sudenju koje je uglavnom okarakterisano kao lažno, iako je samo jedan od njih Salah al-Tubaigi imenovan. Neki su dobili smrtne kazne, koje su kasnije preinačene u doživotne, prenosi Gardijan.

Ova viđenja dovode u sumnju Rijadove tvrdnje da ubice poziva na odgovornost i da je najupozdanji savetnik prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, Saud al-Kathani ponovo izašao na kraljevski sud nakon tri godine skrivanja.

PROČITAJTE JOŠ:

Kathani je oslobođen svake umešanosti uprkos proceni zapadnih obaveštajnih službi da je on organizovao atentat po nalogu princa Mohameda lično.

Izvor je potvrdio da je Tubaigi, forenzičar koji je raskomadao Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu, bio jedan od onih koji su viđeni u objektu. Mustafa al-Madani, dubler koji je poslat da stvori sliku da je Kašogi živ napustio konzulat, takođe je viđen u pomenutom kompleksu, kao i Mansur Abahusein koji je optužen da je vodio operaciju.

Oba svedoka su u protekle dve godine u više navrata posetili pomenuto imanje. Kažu da su muškarci bili opušteni i činilo se da obavljaju normalne dužnosti. Prema izvoru obaveštajnih podataka, posetioci, uključujući i ugostitelje, baštovane, tehničare i članove porodice, često posećuju imanje.

Tubaigi, Abahusein i Madani su viđeni krajem 2019. godine i sredinom 2020. godine. Svedoci nisu hteli javno da otkriju svoja imena iz straha od odmazde princa Mohameda i državne bezbednosti, koja je poznata kao nemilosrdna.

Abahusein i Madani su poznati kao obaveštajci zaposleni u državnoj bezbednosti. Njihov šef Abdul Azis bin Mohamed al-Hovairini, viđen je sa nekim od optuženih, a često je primećen kako koristi teretanu.

U decembru 2019. godine, nakon postupka obavijenog vilom tajne, saudijski sud je oslobodio trojicu optuženih, petoricu je osudio na msrt i još petoricu na zatvorske kazne. Petoro muškaraca koji su osuđeni na smrt nisu bili organizatori, a na kraju su pomilovani.

Nova otkrića dolaze u trenutku dok misterija nastavlja da okružuje identitet čoveka koje je francuska policija uhapsila nedavno, a koji je prvobitno identifikovan kao član sekundarnog tima ubica Kašogija. Khaled Aedh al-Otaibi uhapšen je 7. decembra na aerodromu Šarl de Gol na osnovu poternice koju je izdala Turska. Policija je kasnije saopštila da se hapšenje dogodilo zbog greške.

Gardijan piše da princ Mohamed bin Salman nestrpljivo želi da spreči objavljivanje daljih detalja o atentatu – scenario koji bi bio verovatan da je jedan od ubica izručen Turskoj i da mu je suđeno na javnom sudu.

BONUS VIDEO: Lukašenko gura migrante, Poljska diže 12.000 vojnika

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)