Džamal Kašogi Foto: MOHAMMED AL-SHAIKH / AFP / Profimedia

Francuske vlasti su oslobodile Saudijca koji je uhapšen u utorak, nakon što su objavili da su "pogrešno smatrali" da su uhvatili Halida Alotaibija, jednog od osumnjičenih za ubistvo saubijskog novinara Džamala Kašogija.

PROČITAJTE JOŠ:

Muškarac (33) je priveden na pariskom aerodromu Šarl de Gol dok je čekao let za Rijad, a putovao je pod pravim pasošem, rekla je francuska policija za CNN. Francuska radio stanica RTL je pozivajući se na francuske policijske i pravosudne izvore, objavila je da reč o čoveku koji je povezan sa ubistvom Kašogija u Istanbulu 2018. godine.

Nakon njegovog hapšenja, oglasila se i saudijska ambasada u Francuskoj koja je saopštila da privedni muškarac „nema veza sa slučajem Kašogi“ i zatražila je njegovo hitno puštanje. Nekoliko sati kasnije u sredu, pomenuti muškarac je pušten na slobodu, rekli su tužioci.

„Nakon temeljnih provera identita ovog lica, utvrđeno je da se poternica na njega ne odnosi“, rekao je generalni tužilac pariskog Apelacionog suda.

Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Koga je francuska policija mislila da ima u rukama?

Kada se u utorak brzinom svetlosti pronela vest da je u Parizu uhapšen Saudijac povezan sa ubistvom Kašogija, verovalo se da policija u rukama konačno ima Halida Alotaibija (33). Reč je o čoveku za kojeg se veruje da je učestvovao u organizovanju ubistva Džamala Kašogija 2018. godine.

Kašogi (59) je bio poznati novinar i kritičar saudijske kraljevske porodice. Ubijen je i raskomadan 2. oktobra 2018. godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Veruje se da su ga ubili ljudi povezani sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom. Ovaj zločin je potresao svet, a njegovim ubicama se već sudilo u Saudijskoj Arabiji.

Tadašnji specijalni izvestilac UN-a Anjes Kalamar je odbacila saudijsko suđenje kao „antitezu pravde“. Ona je zaključila da je Kašogi „žrtva namernog pogubljenja sa predumišljajem“, za koje je odgovorna saudijska vlada.

Istakla je da su saudijski tužioci naredili hapšenje čoveka po imenu Halid Alotaibi u okviru istrage o Kašogijevom ubistvu, ali su na kraju odlučili da ga ne optuže.

Alotaibi je imenovan kao pripadnik Kraljeve garde, jedinice vojnih snaga Saudijske Arabije. On je viđen u prisustvu prestolonaslednika Salmana tokom posete SAD-u 2017. godine, navodi se u izveštaju.

U izveštaju se navodi da je Alotaibi stigao u Istanbul 2. oktobra i da je bio u rezidenciji saudijskog generalnog konzula tokom ubistva Kašogija, ali nije bio u konzulatu.

Džamal Kašogi
Džamal Kašogi Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Saudijska Arabija je odbila zahtev za izručenje Alotaibija Turskoj, gde mu se sudi u odsustvu u Instabulu pod optužbom za ubistvo.

U utorak je policijski izvor potvrdio da su francuske vladi postupile po nalogu za hapšenje Turske i uhapsile čoveka za kojeg su verovali da je Halid Alotaibi.

Hapšenje je usledilo samo nekoliko dana nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron postao prvi veliki zapadni lider koji se susreo sa Muhamedom bin Salmanom u Saudijskoj Arabiji nakon Kašogijevog ubistva.

Ubistvo Kašogija

Kašogi je bio istaknuti saudijski novinar koji je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018. godine. Saudijska Arabija je svojevremeno saopštila da je bivši novinar Vašington posta ubijen u „odmetničkoj operaciji“ od strane tima agenata koji su poslati da ga ubede da se vrati u kraljevstvo. Međutim, zvaničnici Turske su rekli da su agenti delovali po naređenjima najviših nivoa saudijske vlade.

Ubistvo je izazvalo globalnu pometnju i narušilo je imidž de fakto vladara Saudijske Arabije, prestolonaslednika Mohameda bin Salmana. On je negirao bilo kakvu ulogu.

Saudijski sud je osudio osmoro neimenovanih osoba za ubistvo 2019. godine. Petorica od njih su proglašena krivima za direktno učešće u ubistvu i izrečene su im smrtne kazne koje su kasnije preinačene u 20-godišnje zatvorske kazne, dok su trojica osuđena na po sedam do 10 godina zatvora za prikrivanje zločina, prenosi BBC.

Mohamed bin Salman
Mohamed bin Salman Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN / POOL

BONUS VIDEO: Makron pogođen jajetom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar