Rat između Izraela i Hamas mogao bi da proširi i eskalira, sudeći prema najavama koje dolaze iz regiona. Iran, koji stoji iz Hamasa i Hezbolaha, "upozorava" da bi mogao da bude "primoran da uđe u sukob". Prema rečima iranskog predsednika Ebrahima Raisija, Izrael je bombardovanjem Gaze prešao crvenu liniju, a to je ono što i Teheran gura u rat.

Raisijevi komentari dodatno će uticati na odnose Istoka i Zapada, usred sve veće zabrinutosti da Iran postavlja „osnovu terora“ kako bi uvukao Evropu i Sjedinjene Američke Države u rat.

Foto:Ed JONES / AFP / Profimedia

„Zločini cionističkog režima prešli su crvene linije, zbog čega svi mogu da budu naterani da preduzmu akciju. Vašington traži od nas da ništa ne činimo, ali nastavljaju da pružaju podršku Izraelu“, napisao je Raisi na platformi X (Tviteru).

„Sjedinjene Američke Države su poslale poruke Osovini otpora, ali su dobile jasan odgovor na ratištu“, dodao je Raisi, pozivajući najverovatnije na nedavne napade na američke vojne baze u Siriji i Iraku.

Foto: TANJUG/AP Photo/Hatem Moussa

Raisi je takođe tvrdio da su izraelske snage koje su ušle u Gazu bile „poražene“ i da su bile prisiljene da se povuku. Međutim, do takvog povlačenja nije došlo i nastavljeno je intenziviranje sukoba.

Iran, Hamas i Hezbolah

Iranska takozvana Osovina otpora podrazumeva nekoliko terorističkih grupa koje finansira i kontroliše, kao što je Hamas u Gazi i Hezbolah u Libanu.

Foto: Ilan Assayag / Xinhua News / Profimedia

Od napada Hamasa 7. oktobra u kojem je ubijeno najmanje 1.400 Izraelaca, a više od 200 uzeto kao taoci, Hezbolah je pokrenuo brojne raketne napade na severni Izrael.

Hezbolah ima pristup moćnom oružju dugog dometa koje bi moglo da pogodi ceo Izrael i potencijalno preplavi njegov odbrambeni sistem „Gvozdene kupole„.

Prošle nedelje je ova grupa objavila fotografiju svog generalnog sekretara Hasana Nasralaha na sastanku sa liderima Hamasa i Islamskog džihada. U njemu se navodi da su procenili međunarodne stavove i razgovarali o tome šta stranke Osovine otpora moraju da preduzmu, „da bi ostvario pobedu.

Ako Iran uđe u rat, verovatno će Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici krenuti da smanjuju pretnju. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu dugo je upozoravao da iranski nuklearni program predstavlja ozbiljnu opasnost za Zapad.

Iran Ebrahim Raisi
Ebrahim Raisi Foto:EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

U govoru u Generalnoj skupštini UN-a prošlog meseca, izgleda kao da je Netanjahu pretio Teheranu nuklearnim napadom ukoliko nastavi da razvija sopstveno oružje.

„Iznad svega, Iran se mora suočiti sa nuklearnom pretnjom. Sve dok sam premijer Izraela, učiniću sve što je u mojoj moći da sprečim Iran da dobije nuklearno oružje“, kazao je Netanjahu.

Njegova kancelarija je kasnije tvrdila da je nameravao da kaže „verodostojnu vojnu pretnju“. Prošle nedelje ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je da bi izraelski sukob mogao da se proširi van regiona, jer je Kremlj bio domaćin sastanka Irana i Hamasa.

Pročitajte još...

Izrael je samit nazvao „opscenim“ i „činom podrške terorizmu“.

Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države su pre dve nedelje poslale mornaričke snage u istočni Mediteran u pokušaju da odvrate Hezbolah i Iran od daljeg uključivanja.

Iranski ministar inostranih poslova Hosein Amir-Abdolahjan juče je negirao da je njegova zemlja umešana u napad 7. oktobra. Takođe je za CNN rekao da Teheran ne želi da se rat „proširi“ na region.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare