zastava kina sad amerike amerika kine
Zastave Kine i SAD, FOTO: AP Photo/Andy Wong, File

Najviše američke i kineske diplomate još jednom su međusobno razmenile optužbe, a Kina je upozorila SAD da prestanu da se meša u njene unutrašnje poslove i optužila Vašington za politizaciju istrage za poreklom pandemije koronavirusa.

Pročitajte još:

Direktor Kancelarije komisije za spoljne poslove Kine Jang Đieči i američki državni sekretar Entoni Blinken održali su u petak telefonski sastanak koji je potvrdio velika neslaganja u brojnim spornim oblastima, među kojima su i američke tvrdnje o ograničavanju političkih sloboda u Hongkongu i masovnom zatvaranju muslimana u kineskoj severozapadnoj regiji Sinđijang.

Blinken je tokom razgovora pozvao Kinu na saradnju i na transparentnost oko porekla bolesti kovid-19, zatražio je da Peking prekine svoju kampanju pritisaka na Tajvan, izrazio zabrinutost SAD po pitanju postupanja prema Ujgurima u Sinđijangu i pogoršanju demokratskih prava u Hongkongu.

U svom odgovoru na primedbe iz Vašingtona, Jang je prema agenciji Sinhua, poručio da je Kina duboko zabrinuta, kako je rekao, zbog apsurdnih tvrdnji da je korona virus pobegao iz kineske laboratorije u Vuhanu.

„Kina se odlučno protivi bilo kakvim nedoličnim radnjama koje koriste epidemiju kao izgovor za klevetanje Kine i prebacivanje krivice“, naglasio je kineski diplomata.

On je pozvao SAD da poštuju činjenice i nauku i da se uzdrže od politizacije istrage porekla kovid 19 i koncentrišu se na međunarodnu antipandemijsku saradnju.

U odgovoru na američke optužbe o postupanju prema muslimanskoj manjini i stanju demokratije u Hongkongu, Jang je rekao da su SAD izmislile razne laži o Sinđijangu u pokušaju da ugroze stabilnost i jedinstvo u toj pokrajini, a da je pitanje Hongkonga unutrašnja stvar Kine.

O navodnim pritiscima na Tajvan, koje je tokom razgovora pokrenuo američki državni sekretar, Jang je poručio da će Peking čvrsto braniti svoj nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet.

Jučerašnji razgovor dvojice zvaničnika bio je prvi od njihovog vrlo napetog susreta u martu u Enkrodžu na Aljasci, kada su dve sile izložile svoja velika neslaganja u javnost i pokazale da su se njihovi odnosi pogoršali i pali na najniži nivo u poslednjih nekoliko decenija.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar