Foto:EPA/ANTONIO BAT ILLUSTRATION

Američke i britanske agencije obelodanile su danas detalje o metodama "grube sile" za koje kažu da su ih ruske obaveštajne službe koristile da bi pokušale da prodru u usluge stotina vladinih agencija, energetskih kompanija i drugih organizacija, koje rade iz "oblaka" (cloud).

POGLEDAJTE JOŠ:

Upozorenje koje je objavila američka Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA) opisuje napade operativaca povezanih sa GRU, ruskom vojnoobaveštajnom agencijom, koja je prethodno bila povezana s velikim sajber-napadima u inostranstvu i pokušajima remećenja američkih izbora 2016. i 2020. godine.

U izjavi, direktor NSA za sajber-bezbednost Rob Džois je rekao da se ruska kampanja „verovatno nastavlja, na svetskom nivou“.

„Napadi grubom silom“ uključuju automatsko masovno ubacivanje u sajtove potencijalnih lozinki sve dok hakeri ne dobiju pristup. U upozorenju se apeluje na kompanije da uvedu metode zaštite na koje stručnjaci dugo pozivaju kao „elementarnu sajiber-higijenu, u skladu sa zdravim razumom“, uključujući upotrebu višefaktorske autentifikacije i postavljanje jakih lozinki.

Upozorenje izdato tokom razornog talasa „ransomver napada“ na vlade i ključnu infrastrukturu, ne otkriva specifične ciljeve te kampanje napada ili pretpostavljenu svrhu, već samo kaže da su hakeri ciljali na stotine organizacija širom sveta.

NSA kaže da su operativci povezani sa GRU-om bar od sredine 2019. do početka ove godine pokušavali da prodru u mreže koristeći „Kubernetes“ – alat otvorenog koda koji je prvobitno razvio „Google“ za upravljanje uslugama u „oblaku“. Iako je „značajan broj“ pokušaja provale ciljao na organizacije koje koriste „Microsoft Office 365“ usluge u „oblaku“, hakeri su pogodili i druge pružaoce usluga koji rade u „oblaku“ i servere e-pošte, rekla je NSA.

SAD već dugo optužuju Rusiju da koristi i toleriše sajber-napade radi špijunaže, širenja dezinformacija i remećenje rada vlada i ugrožavanja ključne infrastrukture. Ruska ambasada u Vašingtonu nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar