Foto:(Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruske snage pokrenule su veliku kontraofanzivu u Kurskoj oblasti nakon što su ukrajinske trupe početkom augusta prodrle na ovu teritoriju. Prema naredbi ruskog predsednika Vladimira Putina, cilj ove vojne operacije je povratiti kontrolu nad regionom do 1. oktobra, što je potvrdilo i rusko Ministarstvo odbrane.

Sve je počelo 6. augusta, kada su jake ukrajinske snage, koje su brojale do deset bataljona sa oko 400 vojnika po jedinici, izvele iznenadni napad duž granice Kurske oblasti. Ukrajinske trupe uspele su da probiju rusku odbranu, koja se sastojala od loše opremljenih i slabo obučenih ruskih regruta, i u narednim sedmicama preuzele kontrolu nad preko 1.300 kvadratnih kilometara teritorije. Ukrajinske snage zauzele su i oko 100 naselja, čime su izazvale veliki pritisak na ruske vojne i političke lidere.

Ovaj prodor ukrajinskih snaga ozbiljno je destabilizovao ruski front u regionu. Ukrajinci su koristili svoju vojnu nadmoć, u kombinaciji sa savremenim zapadnim oružjem, da ostvare značajne teritorijalne dobitke. Međutim, stabilizacija situacije na liniji fronta usledila je nakon nekoliko sedmica intenzivnih borbi.

Nakon što je situacija u Kurskoj oblasti postala kritična, Vladimir Putin je naredio ruskoj vojsci da do 1. oktobra povrati izgubljene teritorije. Ovaj rok postavio je dodatni pritisak na ruske snage, a u sredu, 11. septembra, započela je ruska kontraofanziva s ciljem da potisne ukrajinske trupe iz tog dela teritorije. Ruske trupe su krenule u ofanzivne operacije duž zapadne ivice ukrajinskog fronta, a borbe su se proširile na više sela u Kurskoj oblasti.

Pročitajte još:

Britanski ministar odbrane Džon Hil izjavio je da je Putin pod velikim pritiskom da vrati teritorije koje su Ukrajinci osvojili. Prema procjenama analitičara, ukoliko ruske snage ne uspiju ostvariti svoje ciljeve do 1. oktobra, Rusija bi mogla preusmjeriti sve svoje resurse u Kursku oblast, što bi moglo dovesti do eskalacije sukoba i povećanja broja žrtava.

Prema informacijama ruskog Ministarstva odbrane, ruske snage su već preuzele kontrolu nad oko 10 sela u istočnom delu Kurske oblasti, uključujući naselja u blizini sela Mala Loknja. Ruski vojni izvori tvrde da su ukrajinske jedinice pretrpjele teške gubitke i da su prisiljene na povlačenje u nekoliko ključnih područja.

Jedno od najtežih borbenih područja trenutno je selo Snagost, smešteno južno od reke Sejm, koje se nalazi 12 kilometara severno od granice.

Ruska vojska je upotrebila najmanje osam tenkova i oklopna vozila iz 51. vazdušno-desantnog puka kako bi napala ovo selo. Iako su Rusi tvrdili da su preuzeli kontrolu nad delom Snagosta, borbe su i dalje u toku, a kontrola nad selom ostaje neizvesna. Prema analitičarima, ukrajinska vojska je uništila većinu mostova u toj regiji što dodatno otežava napredovanje ruskih snaga.

Istovremeno, ruske snage su počele ofanzivu i na desnom boku ukrajinskih položaja, napredujući prema selu Ulanok. General-major Apti Alaudinov, komandant čečenskih specijalnih snaga Ahmat, koji su raspoređeni u Kurskoj oblasti, izjavio je da je situacija pod kontrolom i da ruske trupe ostvaruju napredak na ovom pravcu.

Generalštab Ukrajine zasad nije dao detaljan komentar na rusku kontraofanzivu, već su samo potvrdili da Rusija održava vojno prisustvo na granici sa Sumskom oblasti, koja se graniči sa Kurskom, te da izvodi vazdušne udare i artiljerijske napade na pogranična naselja.

Međutim, situacija na terenu ostaje složena. Ukrajinske trupe, posebno na jugozapadnom delu fronta u Kurskoj oblasti, pokušavaju da zadrže osvojenu teritoriju, iako se suočavaju s velikim izazovima. Ukrajinske snage oko Pokrovska u Donjeckoj oblasti, koje su također pod pritiskom ruske 2. kombinovane armije, sada su dodatno oslabljene zbog slanja elitnih jedinica i resursa u Kursku oblast.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare