Foto: Mikhail Metzel / Sputnik / Profimedia; EPA-EFE/FILIP SINGER; east2west news / WillWest News / Profimedia; Shutterstock

Moskva i Kijev dogovorili su opšte uslove neutralnosti i bezbednosnih jemstava za Ukrajinu tokom mirovnih pregovora u martu 2022. godine, ali je Kijev tada iznenada odbacio dokumente koje je njegovo izaslanstvo već potpisalo, rekao je u subotu ruski predsednik Vladimir Putin.

Tokom sastanka sa grupom afričkih čelnika u Sankt Peterburgu, Putin je prvi put pokazao nacrte ugovora o kojima su navodno pre više od godinu dana razgovarali ruski i ukrajinski izaslanici u Istanbulu.

„Zvao se Ugovor o trajnoj neutralnosti i jemstvima za bezbednost Ukrajine. Nikada se nismo dogovorili s ukrajinskom stranom da će tekst biti poverljiv, ali ga nikada pre nismo pokazali ili komentarisali“, kazao je Putin, dodajući da dokument uključuje 18 članaka koji se odnose na bezbednost Ukrajine.

Mirovni sporazum se navodno temeljio na uslovu da Moskva povuče svoje trupe iz Kijeva. Uz to je i preciziran broj vojnika koji će biti stacionirani u drugim delovima Ukrajine, kao i količina minobacača, protivtenkovskog oružja i protivvazdušnih raketnih sistema.

Moskva je predložila da se broj vojnog osoblja ograniči na 85.000, a broj pripadnika Nacionalne garde na 15.000. Kijev je u međuvremenu predložio da njegove oružane snage imaju do 250.000 vojnika.

Foto: Tanjug/Evgeny Biyatov/Photo host Agency RIA Novosti via AP

Moskva je predložila da se Ukrajini dopusti da ima 342 tenka, 1029 oklopnih vozila, 96 višecevnih bacača raketa, 50 borbenih aviona i 52 „pomoćna“ aviona. Kijev je pak tražio 800 tenkova, 2400 oklopnih vozila, 600 višecevnih raketnih bacača, 74 borbena aviona i 86 „pomoćnih“ aviona.

Putin tvrdi da je Ukrajina odbacila mirovni sporazum čim je Rusija ispunila zahtev i povukla trupe iz Kijeva.

Foto: REUTERS/Stringer

„Nakon što smo povukli naše trupe iz Kijeva – kao što smo obećali– vlasti u Kijevu bacile su sve na smetlište istorije. Gde su garancije da se u budućnosti neće odustati od dogovora?“ rekao je Putin.

Kijev još uvek nije potvrdio autentičnost dokumenta kao ni eventualne informacije da se zaista pregovaralo o ovim brojevima.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ukrajina je prošle godine odustala od svih rasprava o mogućoj neutralnosti i od tada je podnela zahtev za članstvo u NATO-u.

Putin takođe tvrdi kako je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao dekret kojim se zabranjuju bilo kakvi pregovori s Rusijom, a Borisa Džonsona je navodno poslao NATO da uveri Ukrajinu da odustane od mirovnih pregovora.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar