Foto: Twitter/U.S. Army Armor & Cavalry Collection

U jeku rata Ukrajine i Rusije, predsednik Rusije Vladimir Putin pribegava raznoraznim sredstvima ne bi li odneo pobedu. Sada je pokazao da i on ima "keca u rukavu". Naime, građani Rusije mogli su poslednjih nedelja da vide vozove pune starih sovjetskih tenkova. U pitanju su tenkovi T-55, model koji je prvi put naručila Crvena armija Sovjetskog Saveza 1948. godine, ubrzo nakon završetka Drugog svetskog rata. Toliko su stari da su mogli da se vide u muzejima.

„Ovo je bilo osnovno sredstvo za borbu koje je Sovjetski Savez koristio u eri Hladnog rata“, rekao je istoričar Džon Dilejni, piše CNN.

„Do tog trenutka, imali ste veoma karakteristične tipove tenkova koji su imali različite uloge na frontu. Od sredine pedesetih, Rusi su pokušavali da osmisle tenk koji bi mogao da uradi sve po malo i koji bi tako postao glavni borbeni tenk“, rekao je on.

Za Crvenu armiju to je bio T-55 i njegove brojne varijante. Taj tenk kasnije je postao najproizvedeniji tenk na svetu, sa više od 100.000 izgrađenih jedinica. Jeftin, pouzdan, lak za upotrebu i lak za održavanje, bio je vojni oslonac od Egipta do Kine i Sudana, gde su i dalje u upotrebi.

U istočnoj Evropi korišćeni su za gušenje ustanaka u bivšim zemljama Varšavskog pakta – Mađarske 1956. godine, a zatim Praga, glavnog grada tadašnje Čehoslovačke, 1968. godine.

Ali u narednim decenijama, kada su se našli nasuprot tenkovima zapadne proizvodnje, kao što je bio slučaj u Zalivskom ratu, nisu bili superiorniji.

„U prvom Zalivskom ratu, 1991. godine, američki i britanski tenkovi bacali su T-55 sa 23 kilometra“, rekao je Dilejni.

Osamdesetih, kada je Rusija počela da povlači svoje T-55 iz upotrebe, bilo ih je više od 28.000, rekao je Dilejni i dodao da Sovjeti nikada ništa nisu bacali i da veliki broj tenkova verovatno i dalje „sedi i čeka“ u nekim šupama, čekajući da ponovo budu upotrebljeni.

Rusija je izgleda spremna da uradi upravo to.

Iz skladišta na front

Prema satelitskim snimcima, Rusija je „vaskrsla“ desetine tenkova iz skladišta u bazi u Arsenjevu, na dalekom istoku Rusije. Fotografije su potvrdile da se u bazi nalaze tenkovi T-55.

Dilejni je ocenio da će morati „dobro da se zasuku rukavi“ kako bi se ti tenkovi vratili u upotrebu.

Nakon što su se snimci tenkova pojavili na društvenim mrežama krajem marta, Conflict Intelligence Team (CIT), timska grupa dobrovoljaca koja koristi obaveštajne podatke za istraživanje sukoba u Ukrajini i Siriji, bila je prva koja je prijavila da se tenkovi T- 54/55 iznose iz skladišta u Arsenjevu.

Rusija nije potvrdila da raspoređuje T-55 na liniju fronta. Međutim, poslednjih nedelja, ratni blogeri podelili su fotografije na kojima se T-54/55 tenkovi, vide na ukrajinskim teritorijama koje je okupirala Rusija.

Holandski mediji saopštili su da imaju vizuelne dokaze da je Rusija izgubila više od 1.900 tenkova od početka invazije, što je skoro dve trećine od primarnih 3.000.

„Generalno gledano Rusija je izgubila mnogo opreme, a novu je teško nabaviti“, rekao je Robert Li, bivši američki marinac i viši saradnik na američkom Institutu za spoljnu politiku.

„Oni proizvode neke nove tenkove, na primer T-90, ali, potrebno im je više opreme nego što oni mogu da proizvedu, tako da se oslanjaju na stariju proizvodnju“, dodao je on.

Foto:Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia/Tanjug/AP Photo/Evgeniy MaloletkaArtur Reszko / PAP / Profimedia/Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP/Krzysztof Zatycki / Zuma Press / Profimedia/JANEK SKARZYNSKI / AFP / Profimedia/Tanjug/Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Trevor Tejlor, direktor Programa za odbranu, industriju i društvo u Kraljevskom institutu ujedinjenih službi, kaže kako sankcije Zapada dodatno usporavaju rusku proizvodnju oružja.

Lakoća korišćenja

Li, koji je od početka pratio rusku invaziju na Ukrajinu, kazao je kako su borbe „jedan na jedan“ do sada bile retke i da veruje da će upotreba T-55 biti ograničena.

„Neki od tih tenkova će verovatno biti ‘iza’ fronta, odnosno koristiće se za pucanje iz daleka“, smatra Li.

Dilejni se na to nadovezao i rekao da će se u tom slučaju T-55 biti korisni za borbu.

Foto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

„Ovaj tenk možete da koristite tako što ćete da ga smestite u jamu gde će se videti samo kupola i takav položaj (tenka) može da se iskoristi za odbranu od napada“, rekao je on.

Ono što ide u prilog ruskoj vojsci jeste to što te tenkove mogu koristiti i nedovoljno obučeni vojnici, jer je jedna od glavnih karakteristika T-55 – jednostavnost upotrebe.

„Sve se svodi na Ukrajinu“

Li smatra da će se uspešna kontraofanziva svesti na to da ukrajinska obaveštajna služba pronađe savršenu lokaciju za probijanje.

Pročitajte još:

„Sve se svodi na to da Ukrajina pronađe slabe tačke (ruske vojske). Mislim da, suočeni sa zapadnim oružjem, Rusi moraju da očekuju veoma teške žrtve ako krenu da koriste tenkove T-55“, rekao je Tejlor i ocenio da je korišćenje tih tenkova „očajnički pokret“.

On smatra da bi ovi tenkovi zasigurno izgubili ukoliko bi bilo reči o borbi „jedan na jedan“.

BONUS VIDEO Putin u iznenadnoj poseti frontu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar