Iako već mesecima bukti sukob između šefa ruske plaćeničke paravojne formacije Vagner Jevgenija Prigožina i vojnog vrha, čini se da je došlo do kulminacije. Prigožin je po prvi put zapretio ministru odbrane Sergeju Šojguu i komandantu ruskih snaga u Ukrajini Valeriju Gerasimovu i postavio ultimatum - ako Vagnerovi borci ne dobiju potrebnu municiju, 10. maja napuštaju Bahmut - grad koji pokušavaju da osvoje mesecima. Samo dva dana kasnije, Prigožin je objavio da je dobio uverenje da municija stiže, i tako jasno stavio do znanja svima da su Vladimir Putin i Sergej Šojgu poklekli pred njegovim ultimatumom.

Naime, Prigožin je prvo rekao da će, ako ne dobije municiju, njegove snage napustiti Bahmut – bolnu tačku i ruske i ukrajinske vojske.

Prigožin je u jednom intervjuu nedavno rekao da će biti „primoran da povuče jedinice“ iz Bahmuta ako Vagner uskoro ne dobije još municije.

Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia, EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN / POOL, Tanjug/AP Photo/LIBKOS

“Izjavljujem u ime Vagnerovih boraca, u ime Vagnerove komande, da ćemo 10. maja 2023. godine biti u obavezi da prebacimo naše položaje u naselju Bahmut jedinicama Ministarstva odbrane i povučemo ostatke Vagnerovih logističkih kampova, kako bismo mogli da “poližemo rane“. Vangerove jedinice izvlačim iz Bahmuta jer je besmisleno da u nedostatku municije idu u propast“, rekao je Prigožin.

Dodao je da Vagnerovi borci imaju 70 odsto manje municije.

„Šojgu! Gerasimove! Gde je više ta municija?“, reči su koje je Prigožin uzvikivao na tom snimku, kada se obratio lično ministru odbrane Sergeju Šojguu i komandantu ruskih snaga u Ukrajini Valeriju Gerasimovu.

Foto: Profimedia, Tanjug/Ap, EPA-EFE

Na snimku se potom vidi kako on pokazuje na tela i kaže da je reč o poginulim Vagnerovim borcima.

Osnivač i vođa Vagnera već mesecima vodi kampanju protiv ruskog vojnog rukovodstva, pre svega ministra odbrane Sergeja Šojgua, a uglavnom su njegove žalbe usmerene na nedostatak municije.

Zato je Prigožin upozorio da bi povlačenje Vagnera iz Bahmuta dovelo do ruskog poraza duž drugih delova fronta od 1.000 kilometara.

Međutim, on je ubrzo objavio da je dobio uverenje da municija i sve što je Vagneru potrebno stiže.

Jevgenij Prigožin Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia

Pripadnici grupe Vagner će dobiti municiju i oružje neophodno za nastavak borbe, a zamenik komandanta ruskih snaga u Ukrajini Sergej Surovikin će nadgledati dijalog sa Ministarstvom odbrane, saopštio je osnivač grupe Jevgenij Prigožin.

„Obećavaju da će nam dati onoliko municije i naoružanja koliko nam je potrebno da nastavimo dalje akcije. Surovikin nam je dat kao osoba koja će u saradnji sa Ministarstvom odbrane donositi sve odluke u okviru Vagnerovih vojnih operacija“, rekao je Prigožin.

Nezadovoljstvo Prigožina

Iako je ovo bila najveća pretnja Prigožina do sada, pred kojom je Kremlj popustio, nije prvi put da on javno kritikuje ministra odbrane Sergeja Šojgua i vojno rukovodstvo Rusije, a pojavljivali su se navodi da je besan i na Vladimira Putina.

Poslednjih nedelja mnogo se govori o narušenim odnosima paravojne ruske formacije Vagner, koja mesecima predvodi napade na Bahmut i regularne vojske. Zapravo, reč je o varnicama između prvog čoveka ruskih plaćenika Jegenija Prigožina i vlade u Kremlju. U ovom kontekstu, treba napomenuti da je Prigožin pisao ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu.

Sergej Šojgu i Velerij Gerasimov Foto:Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Pismo je objavio na Telegramu, a u njemu Prigožin piše da Vagner kontroliše 70 odsto Bahmuta, ali otvoreno kritikuje Šojgua zbog nedostatka municije.

U jednom trenutku, on je čak izjavio da sam Šojgu treba da uzme mitraljez u ruke i dođe u Bahmut, ako ne obezbedi vojsci ono što im je potrebno.

Reakcija Šojgua

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu nije se direktno oglašavao o Prigožinovom ultimatumu, ali je neposredno nakon njegove objave posetio trupe i pregledao opremu južnog vojnovg okruga Rusije.

Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/GAVRIIL GRIGOROV/ SERGEY KOZLOV/SPUTNIK/KREMLIN, Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia

Šojgu je dao instrukcije jednom od svojih zamenika da obezbedi da trupe imaju sve oružje koje im je potrebno.

Šta kaže Ukrajina?

Po oceni Kijeva, vojska mora da odoli teškim uslovima u Bahmutu, nastavi da obučava svoju vojsku i pribavi oružje za dugoočekivanu kontraofanzivu.

„Ovo je zaista teška bitka. Pomažemo drugim jedinicama u nabavci municije i oružja i pripreme se za kontraofanzivu“, rekao je pukovnik ukrajinske jedinice koja drži veći deo linije fronta u Bahmutu, Pavlo Palisa.

POGLEDAJTE JOŠ:

Takođe je rekao da njegovim trupam često ponestane municije i da je uzrok tome opšta nestašica u ukrajinskim vojnim skladištima.

„Za mene, kao komandanta, bolno je gledati kako svojim životima plaćamo nedostatak municije. Saveznici su spori sa isporukama, tako da bi naši partneri trebalo da budu brži“, rekao je on.

BONUS VIDEO Zelenski u Bahmutu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar