Suzana Amit Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

Amit Susana je prva Izraelka koja je javno progovorila o seksualnom zlostavljanju i drugim oblicima nasilja tokom 55 dana provedenih u zatočeništvu nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Napomena: Tekst sadrži potresne i uznemirujuće detalje o zlostavljanju

Nju je iz doma otelo najmanje 10 muškaraca. Kaže da je bila izložena užasavajućem nizu događaja tokom kojih je pretučena i odvedena u Gazu. Pojedinosti njenog zatočeništva daju mračnu sliku njene patnje, od toga da je bila zaključana sama i vezana lancem za zglob, do toga da je bila prisiljena na seksualne radnje pod pretnjom pištoljem, prenosi Njujork tajms, piše Index.hr.

„Ona je heroina, kao i svi taoci koji trpe ovaj pakao“

Amit je advokatica koja je puštena krajem januara 2023. u razmeni talaca iz Gaze koji su oteti tokom napada Hamasa za palestinske zatvorenike.

Hamas Foto:JOHN MACDOUGALL / AFP / Profimedia

„Hrabro svedočanstvo Amit Susane u kojem se detaljno opisuje užasno zatočeništvo jedno je od mnogih potresnih izveštaja talaca koje je držao Hamas. Amit je heroina, kao i svi taoci koji trpe ovaj živi pakao već 172 mučna dana. Ove hrabre žene i muškarce moramo vratiti kući pre nego što bude prekasno“, navedeno je saopštenju Foruma porodica talaca.

Osam sati intervjua Amit sa Njujork tajmsom rasvetlilo je psihološku i fizičku patnju koju je, kako je rekla, proživela dok je bila zatočena, nudeći opširne detalje svojig muka na nekoliko lokacija u Gazi, uključujući privatne domove i podzemni tunel.

Čuvar joj stavio pištolj na čelo, pa je zlostavljao

Nekoliko dana nakon zatočeništva, rekla je Amit, njen čuvar je počeo da ispituje o njenom seksualnom životu. Kaže da su je držali samu u dečijoj sobi, okovanu lancem za levi zglob. Ponekad bi čuvar ušao, seo kraj nje na krevet, podigao joj majicu i dodirivao je, rekla je Amit. Ona je dodala da je čuvar više puta pitao kada očekuje menstruaciju. Kad joj se menstruacija završila oko 18. oktobra, pokušala je da ga odbije pretvarajući se da krvari još nedelju dana.

Oko 24. oktobra napao ju je čuvar koji se zvao Muhamed. Rano tog jutra, ispričala je Susana, Muhamed je uklonio lanac s njenog zgloba i ostavio je u kupatilu. Nakon što se skinula i počela da se kupa u kadi, Muhamed se vratio i stao na vrata, držeći pištolj.

„Prišao mi je i stavio pištolj na čelo“, priseća se Susana. Nakon što ju je udario i naterao je da skine peškir, Muhamed ju je pipao, stavio na rub kade i ponovo udario, piše Njujork tajms, citirajući njene reči.

„Fizička, seksualna i psihička tortura. I tako svakog dana“

Doktorka Ajelet Levi Šahar, majka 19-godišnje Name Levi, koja je snimljena kako je vuku za kosu iz zadnjeg dela kamioneta u Gazi, odevena u krvavu trenerku, rekla je sledeće: „Ovo zastrašujuće svedočanstvo još jedan je dokaz da naši voljeni u Gazi trpe fizičku, seksualnu i psihičku torturu svaki dan. Svaki dan je kao večnost.“

Kaže je da je ono što se dogodilo Amit „ista noćna mora s kojom se mnogi drugi taoci, žene i muškarci, suočavaju svaki dan u zatočeništvu“.

„Možda čak i u ovom trenutku. Mi preklinjemo – njihovi životi vise o koncu. Vratite nam naše ćerke i sve naše voljene sada, pre nego što bude prekasno.“

Pročitajte još...

Početkom marta, Ujedinjene nacije su objavile izveštaj u kojem se navodi da su se silovanje i grupno silovanje, među ostalim oblicima seksualnog nasilja, verovatno dogodili tokom napada Hamasa 7. oktobra i kažu da postoje jasni i uverljivi dokazi da su taoci silovani dok su bili zatočeni u Gazi, te da se oni koji su i dalje u zatočeništvu još uvek suočavaju s takvim zlostavljanjem.

„Ona govori u ime svih žrtava Hamasovih seksualnih zločina“

Zvaničnik Hamasa Basem Naim odbacio je izveštaj UN-a o seksualnim napadima u intervjuu za CNN početkom marta.

U utorak je izraelski predsednik Isak Hercog rekao da Susana govori u ime svih onih koji ne mogu da govore. „Ona govori u ime svih žrtava Hamasovih seksualnih zločina i zlostavljanja. Ona govori u ime svih žena posvuda“, piše u njegovoj objavi na „Iks“-u u kojoj se komentariše članak Njujork tajmsa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar