Foto: Svetlana Mandić/Vijesti.me

I večeras su se građani okupili ispred zgrade Opštine Nikšić u znak protesta zbog predloga GP URA o formiranju manjinske vlade. U isto vreme, ispred nikšićkog pozorišta okupila se druga grupa građana kako bi iskazali nezadovoljstvo povodom organizovanja književne večeri Matije Bećkovića u tom teatru. Međutim, ispred pozorišta dočekao ih je kordon policije i onemogućeno im je da uđu unutra. Na istom mestu prisutne su i pristalice Bećkovića koje su okupljene u znak podrške akademiku.

Momčilo Vukosavljević iz NVO Miholjski zbor kazao je da se narod okupio kako ne bi dozvolio prekrajanje izborne volje od 30.avusta, kako im je cilj potpisivanje Temeljnog ugovora i pozvao sve da se priključe protestima koji nisu politički, već narodni.

Nakon njegovog obraćanja uputili su se ispred Nikšićkog pozorišta gde je u 20 časova trebalo da počne veče sa pesnikom Matijom Bećkovićem.

Ispred pozorišta je prisutan veći broj pripadnika policije.

Foto: Svetlana Mandić/Vijesti.me

Na društvenim mrežama pojavila su se obaveštenja da je planirano i okupljanje građana u znak protesta što pesnik Bećković gostuje u Nikšiću.

Građani među kojima je Aleksandar Zeković, Jelena Marković i Tatjana Perišić Knežević pokušali su da uđu u pozorište ali ih je policija sprečila.

Policija je stala između njih i grupe građana koji su pevaju kosovske pesme i skandiraju „Kosovo je Srbija“

Došlo je do međusobnih provokacija, prozivki i situacija je na ivici incidenta koji je policija sprečava.

Okupljenima se obratio i Aleksandar Zeković koji je kazao da se do sada nije dešavalo da lokalna vlast na nivou zvaničnog praznika obeležava slavu iz verskog kalendara bilo koje verske zajednice.

„Naša je obaveza da danas budemo ovde kako bi zaustavili dalje negiranje crnogorske nacije, identiteta i građanske i multikulturalne Crne Gore. Svi oni koji brane ljudska prava imaju obavezu da skrenu pažnju kada se dešava kršenje istih, posebno onda kada se falsifikuju i negiraju činjenice i identiteti“, kazao je Zeković.

On je dodao i da je „crkva Srbije jasno saoštila da građani Crne Gore i njihovi izabrani predstavnici u Skupštini nemaju pravo da samostalno odlučuju, nemaju pravo na slobodu izbora, mišljenja i izražavanja.“

„SPC je jasno saopštila da Crna Gora ne može da ima vlast koja je bez njenog blagoslova i nema pravo na vlast koja nije iznikla u svetosavlju i koja nije dogovorena u okvirima crkve Srbije“

Zeković je poručio da će odbraniti demokratiju i slobodu i sačuvati suverenu i sekularnu Crnu Goru.

Okupljeni građani su se razišli oko 20:15 sati, a manji deo policije je ostao ispred pozorišta.

BONUS VIDEO: Krivokapić o Temeljnom ugovoru

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare